Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ


Η κρίση στην ευρωζώνη έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο είτε θα πρέπει να λάβουν συνολικά και δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε επίπεδο ευρωζώνης για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε θα πρέπει να επιτρέψουν τη διάσπαση του ευρώ. Με κίνδυνο όμως να προκληθεί τεράστια παγκόσμια κρίση με κόστος τρισεκατομμυρίων ευρώ.


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Ο «Economist» στο τελευταίο τεύχος του απεικόνισε στο πρωτοσέλιδό του το μεγάλο «δίλημμα» της Μέρκελ με ένα φωτομοντάζ: η Καγκελάριος κάθεται σε ένα τραπέζι έχοντας μπροστά της καφέ, ουίσκι, σημειώματα από τους συνεργάτες της («ο Μόντι ξανατηλεφώνησε») και αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβώνα, Λευκωσία και Δουβλίνο. Στα χέρια κρατά μια (φανταστική;) «εμπιστευτική αναφορά-υπόμνημα» από τους συνεργάτες της με τον τίτλο: «Πώς να διαλυθεί το ευρώ». Και το όλο πρωτοσέλιδο με τη σκεπτική και προβληματισμένη Μέρκελ έχει τον τίτλο: «Μπαίνεις σε πειρασμό, Ανγκελα;».
Το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν τώρα οι Γερμανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι είναι να χρησιμοποιήσουν συνδυασμένα την οικονομική ισχύ τους για να δημιουργήσουν τραπεζική ένωση και να εγγυηθούν από κοινού μέρος του χρέους στη ζώνη του ευρώ, υιοθετώντας παράλληλα πολιτικές λιγότερης λιτότητας και περισσότερης ανάπτυξης. Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά ο κίνδυνος από οποιαδήποτε άλλη λύση είναι τεράστιος, υποστηρίζει ο «Economist» και για του λόγου το αληθές, αναλύει την «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση των συνεργατών της (το Σχέδιο Β) - την οποία η Καγκελάριος εμφανίζεται να κρατά στα χέρια - για το πώς θα μπορούσε να διαλυθεί το ευρώ. Ιδού λοιπόν τι φέρεται να αναφέρεται εκεί.
Στο υπόμνημα οι «συνεργάτες» της Μέρκελ (ή μήπως το επιτελείο του «Economist»;) αναλύουν δύο βασικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να διαλυθεί το ευρώ και τους κινδύνους από μια τέτοια εξέλιξη.
Το πρώτο αφορά μόνο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο θα μπορούσε να μη χορηγήσει άλλη βοήθεια αναγκάζοντας τη χώρα μας να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα. Κάτι τέτοιο όμως, εκτός από τις πρακτικές δυσκολίες, έχει και τεράστιους κινδύνους. Τι θα γίνει, π.χ., όταν οι καταθέτες πάνε στις ευρωπαϊκές τράπεζες και σηκώσουν τις οικονομίες τους; Θα χρειαστεί να εγγυηθεί η ΕΚΤ όλες τις καταθέσεις; Επίσης, δεν υπολογίζεται καθόλου η αντίδραση των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ και οι άλλοι Ευρωπαίοι θα χάσουν όσα έχουν δανείσει στην Ελλάδα - συνολικά άνω των 270 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 90 δισ. θα τα χάσει η Γερμανία. Εάν όμως ο πανικός είναι ανάλογος με αυτόν της κατάρρευσης της Lehman Brothers, το κόστος όχι μόνο θα είναι μεγαλύτερο, αλλά μπορεί να έχει και ανυπολόγιστες συνέπειες προκαλώντας ντόμινο εξόδου και για άλλες χώρες.
Αρα, μήπως η Μέρκελ θα πρέπει εκτός από την Ελλάδα να διώξει από το ευρώ και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο; Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμα φτάνοντας τα 1,15 τρισ. ευρώ (εκτιμά ο «Economist»), από τα οποία τα 385 δισ. θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Γερμανοί. Θετική βέβαια προοπτική είναι ότι - μακροπρόθεσμα - το Βερολίνο δεν θα χρειάζεται να πληρώνει για τα χρέη άλλων χωρών. Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος από μια τέτοια μαζική έξοδο είναι ο κατακερματισμός της ευρωζώνης με τις αγορές να επιτίθενται ακόμη και σε Ιταλία - Γαλλία.
Συμπέρασμα της «έκθεσης-υπομνήματος»: η οργανωμένη έξοδος περισσότερων χωρών της ευρωζώνης έχει περισσότερη λογική σε οικονομική βάση από την έξοδο μόνο της Ελλάδας, αλλά οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, μεγαλύτεροι από όσους συνεπάγεται η έξοδος μόνο της χώρας μας.
Συνολικά όμως από πολιτικής απόψεως το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι τα πιθανά οφέλη από την ταυτόχρονη έξοδο πέντε χωρών από το ευρώ θα γίνουν κατανοητά στο μέλλον, ενώ το κόστος θα το νιώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι εδώ και τώρα - και όλοι θα κατηγορήσουν γι' αυτό τη Μέρκελ.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Επειτα από όλα αυτά, καταλήγει ο «Economist», η Μέρκελ ζήτησε από τους βοηθούς της να καταστρέψουν το υπόμνημα αυτό αφού - προς το παρόν - δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τους κινδύνους από μια διάσπαση του ευρώ. Συνεργάτης της όμως αποφάσισε να κρατήσει ένα αντίγραφο αφού διαφορετικά κανείς δεν θα μάθαινε ότι σήμερα το Βερολίνο εξετάζει ακόμη και τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος - εκτός αν το υπόμνημα αυτό διέρρεε με κάποιο τρόπο στα ΜΜΕ, καταλήγει με χιούμορ το βρετανικό περιοδικό...
Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: