Παρασκευή, Αυγούστου 24, 2012

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ «ΖΗΤΑΜΕ ΧΩΡΟ, ΟΧΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ»


Μάχη με το υπουργείο Υγείας δίνει το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός Βρεφικής Μέριμνας του δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΦΟ), προκειμένου να του παραχωρηθεί επιπλέον χώρος στο κτίριο της Τούμπας όπου στεγάζεται, στην οδό Δορυλαίου 34, για να επεκτείνει τον παιδικό σταθμό του και να καλύψει έτσι τις αυξημένες ανάγκες δεκάδων οικογενειών.


«Θέλουμε επιπλέον χώρο για να φιλοξενήσουμε περισσότερα νήπια, φτωχών κυρίως οικογενειών, και όχι επιπλέον κονδύλια για τη λειτουργία του σταθμού. Οι ανάγκες μας καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση», δηλώνει η διοίκηση του Οργανισμού.
Και ενώ ο Οργανισμός ταλαιπωρείται από το 2007, ζητώντας χώρους για να μεγαλώσει τον σταθμό και να φιλοξενήσει 30-40 περισσότερα παιδιά, το υπουργείο στο οποίο ανήκει το κτίριο επέλεξε να παραχωρήσει τον πρώτο όροφο στο παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν νέο φορέα που σύστησε το υπουργείο, ο οποίος όμως έχει σχεδόν μηδαμινή έως ανύπαρκτη δραστηριότητα, καθώς δεν έχει προσωπικό.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε απόγνωση, γιατί έχουμε τεράστια αύξηση στις αιτήσεις που υπέβαλαν οι γονείς, αλλά λόγω έλλειψης χώρου δυστυχώς δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε» τόνισε στη «Μ» η πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφικής Μέριμνας, Κυβέλη Ρουμελιώτη. Μάλιστα ανέφερε ότι η διοίκηση είχε σκοπό να προβεί παλιότερα σε βελτιώσεις στον πρώτο όροφο του κτιρίου, αλλά περίμενε προηγουμένως να δοθεί στον Οργανισμό η χρήση και κυριότητα του χώρου.
Ο παιδικός σταθμός είναι ένας από το σύνολο των δέκα του δικτύου των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο περιήλθαν το 2001 από την πρώην Πρόνοια, και επιχορηγείται από το κράτος.

Άρον, άρον η εκκένωσή του
Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας παραχώρησε έναν όροφο στο ΕΚΚΑ για τη διεξαγωγή σεμιναρίων, ο Οργανισμός Βρεφικής Μέριμνας έλαβε προ ημερών επείγουσα επιστολή με την οποία του ζητούν να εκκενώσει άμεσα τους χώρους που αξιοποιούσε ως γραφεία και αποθήκη τροφίμων. Η πρόεδρος του Οργανισμού επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργείου να δώσει έναν ολόκληρο όροφο σε έναν φορέα για να κάνει κάποια σεμινάρια δυο τρεις φορές τον χρόνο είναι τουλάχιστον ακατανόητη, και για τους γονείς που περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν περισσότερες θέσεις παράλογη. «Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον παιδικό, πολύ φοβάμαι ότι την τρέχουσα σχολική σεζόν θα μείνουν περισσότερα από 120 παιδιά εκτός. Και αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν μας δινόταν ο χώρος προκειμένου να καλύψουμε μεγαλύτερες ανάγκες».
Σήμερα στον παιδικό σταθμό, ο οποίος έχει από τα χαμηλότερα τροφεία καθώς είναι επιχορηγούμενος από το κράτος, φιλοξενούνται περί τα 80 παιδιά, ενώ αν γινόταν η επέκτασή του θα μπορούσαν να στεγαστούν 30 με 40 παιδιά ακόμα. Ανάλογο αριθμό παιδιών φιλοξενεί και ο δεύτερος παιδικός σταθμός ΚΕΦΟ στην Ξηροκρήνη, που στεγάζεται σε ένα επίσης μεγάλο κτίριο, που κι αυτό όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ θα μπορούσε να παραχωρηθεί για τις ανάγκες βρεφονηπιακών σταθμών. Παρά την τελεσίδικη απόφαση όμως του υπουργείου, η διοίκηση του Οργανισμού είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τα όπλα, αλλά να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να πάρει τον χώρο προς όφελος των οικογενειών που αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: