Μείωση και στις επικουρικές συντάξεις (πιθανότατα άνω των 400 ευρώ) σε συνδυασμό με την παρακράτηση στις κύριες συντάξεις, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και παρεμβάσεις στο εφάπαξ ακόμα και σε όσους το έχουν ήδη εισπράξει περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων του υπουργείου Εργασίας.
Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η μείωση των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ. Επίσης παρεμβάσεις θα υπάρξουν για συγκεκριμένες ομάδες, όπως είναι οι άγαμες θυγατέρες (όπου αναμένεται να κοπεί η σύνταξη αλλά θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια) και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει παραδώσει τις προτάσεις του στο υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικών σεναρίων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει τον δυσκολότερο ρόλο, καθώς καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος των μέτρων.Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:
Επιβολή νέας εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, πιθανότατα άνω των 400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21 για «έξοδο» στη σύνταξη στα 65. Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η «έξοδος» να γίνεται με 20 έτη ασφάλισης, ωστόσο, τελικά φαίνεται πως συζητείται η συνταξιοδότηση με 21 χρόνια.
Επιβολή νέας εισφοράς στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι περικοπές στις συντάξεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει η εισφορά να επιβληθεί σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ. Ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας έχουν παραδοθεί εναλλακτικά σενάρια (π.χ. για ποσά άνω των 800 ευρώ). Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη και θα ξεκινά από το 2% ή το 5%. Θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώνεται μέχρι και το 20%.
Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το μέτρο έχει κλειδώσει
Περικοπή του εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Η αρχή θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με τη μείωση να φτάνει το 22.67%. Στα υπόλοιπα ταμεία αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 10% έως 30% αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%.
Επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια. «Μοντέλο» αναμένεται να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου με βάση τις προτάσεις η εισφορά θα είναι 1% έως 2%.
Περικοπές στις συντάξεις που παίρνουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι άγαμες θυγατέρες. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κοπούν οι συγκεκριμένες συντάξεις, μέτρο που ωστόσο δεν θα θίξει γυναίκες που έχουν υπερβεί ένα ηλικιακό όριο.
Περιορισμός πρόωρων συντάξεων, ώστε να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν τα 65 έτη. Στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Εισάγονται αυστηρά κριτήρια
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των επιδομάτων, καθώς καθιερώνονται αυστηρά ηλικιακά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Στα μέτρα που προωθούνται προβλέπεται εκτός από το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου να λαμβάνονται υπόψη και τα περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως θα αγγίξουν όσους παίρνουν επιδόματα αναπηρίας αλλά και όσους δικαιούνται οικογενειακά επιδόματα όπως για παράδειγμα οι τρίτεκνοι. Ωστόσο στο υπουργείο Εργασίας έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να δίνεται μία μικρή οικονομική ενίσχυση από το πρώτο παιδί (π.χ. 20 ευρώ). Αναλυτικά στο «μέτωπο» των επιδομάτων προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
Καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (σήμερα δίνεται στα 60).
Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση επιδομάτων. Η βασική πρόταση προβλέπει το επίδομα να καταβάλλεται χωρίς περικοπή σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και να κοπεί σε όσους έχουν πάνω από 30.000 ευρώ.
Στο ενδιάμεσο θα υπάρχουν κλίμακες και μεταξύ άλλων έχει προταθεί η καταβολή των 2/3 του επιδόματος για όσους έχουν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και του 1/3 για όσους έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Θέσπιση και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.
Αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή επιδομάτων που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν έχουν καταβληθεί οι αναγκαίες εισφορές. Στο στόχαστρο όπως ήδη αναφέρθηκε θα βρεθούν όσοι έχουν λίγα ένσημα και παίρνουν μια σειρά παροχών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου