Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΠΩΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ


Η διπλωματία έχει ρόλο να παίξει στη Συρία και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να «γυρίσει την πλάτη» στην χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο, θεωρεί ο νέος μεσολαβητής ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι. Στήριξη στο έργο του Τυνήσιου διπλωμάτη υπόσχονται ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, σε συμμετοχή του Μπραχίμι στην «Ομάδα Δράσης» για τη συριακή κρίση ελπίζει η Ρωσία -η οποία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Παράλληλα, οι συγκρούσεις στο συριακό έδαφος συνεχίζονται ενώ την Παρασκευή ο απολογισμός των νεκρών φτάνει τουλάχιστον τους 129.


Ο Αλγερινός Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε πεπεισμένος πως υπάρχει ακόμη περιθώριο διαμεσολάβησης της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης: «Δεν γνωρίζω καμία σύγκρουση που να μην έχει λήξει με κάποιου είδους διαπραγμάτευση, που δεν είχε κάποιας μορφής διπλωματική φάση» ανέφερε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

«Ούτε ο ΟΗΕ ούτε ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν μπορούν απλά να πουν "είναι δύσκολη δουλειά" και να γυρίσουν αλλού το βλέμμα τους» είπε ο Μπραχίμι.

Ο Μπραχίμι μπορεί να είναι πεπειραμένος διπλωμάτης, αλλά η αποστολή που έχει κληθεί να αναλάβει είναι τιτάνια: Ο Κόφι Ανάν είχε παραιτηθεί από τη θέση του απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου στη συριακή κρίση, εκνευρισμένος τόσο από την απροθυμία των δύο πλευρών στη Συρία για τερματισμό της σύγκρουσης όσο, κυρίως, από το διχασμό της διεθνούς κοινότητας επί του θέματος και την επακόλουθη «αδράνεια» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τον διορισμό του Μπραχίμι υποδέχτηκαν θετικά οι ισχυρές φωνές στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ δήλωσαν «έτοιμες να στηρίξουν» το νέο μεσολαβητή, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπογραμμίζει πως «η διεθνής κοινότητα παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια πολιτική μετάβαση που θα γίνει από τους Σύρους με στόχο ένα πλουραλιστικό σύστημα που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού».

Από την πλευρά του Λονδίνου, και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε το διορισμό του Μπραχίμι, εκφράζοντας την ελπίδα πως «η διεθνής κοινότητα θα ενωθεί για να προσφέρει την υποστήριξή της στον κ. Μπραχίμι ώστε να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές (...) προκειμένου να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία».

Και η Κίνα, η οποία μαζί με τη Ρωσία έχουν μπλοκάρει αυστηρά ψηφίσματα στο ΣΑ σε βάρος του Άσαντ, χαιρέτισε το διορισμό του Λακντάρ Μπραχίμι, υποσχόμενη ότι θα προσφέρει τη στήριξη και τη συνεργασία της για την αποστολή του. «Η Κίνα θα στηρίξει και θα συνεργαστεί με θετικό τρόπο στις προσπάθειες του κ. Μπραχίμι στην πολιτική μεσολάβησή του» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν υπογράμμισε ότι «ελπίζει πως ο νέος μεσολαβητής θα πάρει μέρος στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για τη Συρία» -συνάντηση της οποίας, με ρωσική πρωτοβουλία, είχε αναβληθεί επ' αόριστον. 

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία «με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να μεταδοθεί το Σάββατο από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «απαράδεκτο» και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκρούσεων συνέχεια στη Συρία

Στο έδαφος της Συρίας, η βία δεν κόπασε ούτε το Σάββατο: Η πόλη Αζάζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έγινε ξανά στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από το νέο βομβαρδισμό που σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ομάδα της αντιπολίτευσης, βομβαρδίστηκαν επίσης συνοικίες στο Χαλέπι ενώ μάχες διεξάγονται σε άλλες περιοχές. Στην πόλη Χομς, όπου οι αντάρτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες, βομβαρδίστηκε ο τομέας της Χαλντίγιε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι επτά, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά.

Στο νότο, στην επαρχία Ντεράα, οι δυνάμεις του καθεστώτος σφυροκοπούν την πόλη Χιράκ.

Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους 129 άνθρωποι: 90 πολίτες, 10 αντάρτες και 29 στρατιώτες. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι περισσότερα από 40 πτώματα βρέθηκαν στη Δαμασκό και στα περίχωρά της, όπως στη συνοικία Καμπούν, στην Καντάμ και στην περιοχή της Ντούμα. 

Την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί στην Κατάνα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, τα πτώματα 65 ανθρώπων αγνώστων στοιχείων. Ακτιβιστές είπαν ότι οι άνδρες αυτοί ήταν δεμένοι με χειροπέδες και είχαν εκτελεστεί, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν ήταν αντάρτες ή πολίτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: