Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ-ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ


Βραχύβια αποδείχτηκε η εκεχειρία στην Τρίπολη του Λιβάνου καθώς την Πέμπτη ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αλεβίτες και σουνίτες στο περιθώριο αλλά και εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης στη γειτονική Συρία.


Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 12 αυτή την εβδομάδα. Άλλοι 15 είχαν σκοτωθεί σε ξέσπασμα της βίας τον Ιούνιο.

Στις συνοικίες όπου επικεντρώνονται οι συγκρούσεις, την σουνιτική Μπαμπ-αλ-Ταμπάν και την αλεβιτική Τζαμπάλ Μουσίν, έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης για να ηρεμίσουν τα πνεύματα.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του ο ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, υπογράμμισε αναφερόμενος έμμεσα την Συρία ότι «αν κάποια σχέση με ξένη δύναμη βλάπτει το Λίβανο, τη διακόπτουμε».

Κατευναστικός και διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι που κάλεσε και τις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την παράλογη μάχη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μπει στη φωτιά και ο Λίβανος.

Η κατάσταση ανησυχεί και τον ΟΗΕ –την χαρακτηρίζει μάλιστα «εύθραυστη»–ο οποίος βλέπει ότι υπάρχει κίνδυνος η ένταση από τη Συρία να διαχυθεί και στο Λίβανο που από χρόνια βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Δαμασκού, κυρίως σε ό,τι αφορά τις στενές σχέσεις Συρίας-Χεζμπολάχ.

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, για το λαθρεμπόριο όπλων ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μάχες στο Χαλέπι

Εν τω μεταξύ, στη Συρία, ο στρατός ανακατέλαβε την Πέμπτη τις χριστιανικές συνοικίες στο κεντρικό Χαλέπι μετά από διήμερο σφοδρό βομβαρδισμό, όμως οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και στη Δαμασκό και τα προάστιά της.

Κάτοικος της περιοχής, που μίλησε στο AFP χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, είπε ότι οι αντάρτες, που είχαν καταλάβει ένα μέρος του χριστιανικού τομέα στο Χαλέπι, εκδιώχθηκαν από τις συνοικίες Τελάλ, Τζεϊντέ και Σουλεϊμανίγια.

Σύμφωνα με τον ίδιο κάτοικο, ο επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στο Χαλέπι, που σε δηλώσεις του είχε εκφραστεί υπέρ του καθεστώτος, έφυγε για να μην πέσει στα χέρια των ανταρτών.

* Σε ένα άλλο περιστατικό, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να βομβαρδίσουν τη μεθοριακή πόλη Μπουκάμαλ, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ανέφεραν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Τα μαχητικά μπήκαν στον εναέριο χώρο του Ιράκ γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και παρέμειναν εκεί επί 15 λεπτά.

Από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 24.495 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17.281 ήταν πολίτες, 6.163 στρατιώτες και 1.051 λιποτάκτες του τακτικού Στρατού, υπολογίζει η αντιπολίτευση. Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή αφού οι συριακές Αρχές επιβάλουν δρακόντειες απαγορεύσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να καλύψουν τις εξελίξεις στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: