Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2012

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΤΟΓΙΑ


Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης, βάσει της οποίας η αστυνομία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις αιματηρές επιθέσεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εάν είχε κινηθεί ταχύτερα. 


Η τραγωδία που συγκλόνισε τον Ιούλιο του 2011 τη Νορβηγία άφησε πίσω της 77 νεκρούς, ένα έθνος ψυχικά τραυματισμένο, και πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και την επικράτηση ακροδεξιών απόψεων στην παραδοσιακά ανεκτική νορβηγική κοινωνία.

Τη Δευτέρα αρμόδια κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και η αστυνομία έκαναν μια σειρά σοβαρών λαθών, με αποτέλεσμα ο Μπρέιβικ να μπορέσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις.

«Δεν θα μπορούσε να έχει βγει μια πιο καταστροφική ετυμηγορία για την κυβέρνησή μας» αναφέρει το φύλλο της την Τρίτη η VG, ενώ στην πρώτη της σελίδα καλεί τον Στόλτενμπεργκ να παραιτηθεί.

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες εξαιτίας της ανικανότητά της. Θα είναι απαράδεκτο αν δεν έχει επιπτώσεις για τους εμπλεκόμενους» σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα DN επέρριψε, επίσης, την ευθύνη για τις επιθέσεις στον Νορβηγό πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι άργησε να δώσει την άδεια για τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την επίθεση.

Και η εφημερίδα Dagsavisen χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής «ανελέητη» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις. «Είναι πολύ οδυνηρό να ακούς ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» γράφει η Dagsavisen.

Ο Στόλτενμπεργκ αποδέχθηκε τη Δευτέρα την ευθύνη για τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του για να εφαρμόσει τις προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής. Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το άρθρο της VG.

Οι εκκλήσεις για να παραιτηθεί αποτελούν πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα του Στόλτενμπεργκ, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το Συντηρητικό Κόμμα λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης του Μπρέιβικ εξέφρασαν την οργή τους για την αντίδραση της αστυνομίας και ζήτησαν να υπάρξουν παραιτήσεις, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να συζητηθεί η έκθεση.

Πάντως, οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δεν αναμένεται να ρίξουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
15-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: