Τρίτη, Αυγούστου 14, 2012

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΔΙΝΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ


Με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τη «μέγκενη» ενός μνημονίου η Ιταλία, που έχει εναποθέσει πλέον της ελπίδες της στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί διάσωση», επιμένει στον ίδιο τόνο με τον πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, και ο υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica» εξηγεί ότι η Ρώμη προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις πιέσεις των αγορών, μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις από πλευράς ΕΚΤ.

«Το οπλοστάσιο της ΕΚΤ όταν θα ενεργοποιηθεί θα μειώσει σημαντικά τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων και στα spreads», είπε ο Γκρίλι, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης Μόντι να μην παρουσιάσει νέα μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος φέτος. Η λογική της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι τυχόν νέες περικοπές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Οπότε, προς το παρόν η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάθε διαθέσιμη επιλογή για να μειώσει το δημόσιο χρέος, όπως υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όμως απέκλεισε την επιβολή φόρων στους πλούσιους αλλά και την πώληση κρατικών εταιρειών όπως η Finmeccanica SpA, η Enel SpA και η Eni SpA στις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές.
Οι αγορές, πάντως, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στη Ρώμη, η οποία χθες είδε το ετήσιο κόστος δανεισμού της να αυξάνεται και πάλι στη δημοπρασία εντόκων τίτλων διάρκειας ενός έτους. Συγκεκριμένα, η Ιταλία διέθεσε χθες έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας αξίας 8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,767% που είναι το υψηλότερο κόστος από τον Ιούνιο, οπότε είχε αγγίξει το 4%.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: