Για την κατάρρευση της ευρωζώνης προετοιμάζονται τράπεζες, εταιρείες και επενδυτές, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Ο τραπεζικός δανεισμός υποχωρεί, οι διαχειριστές κεφαλαίων εγκαταλείπουν την Ευρώπη και το ρευστό τρέχει προς τα γερμανικά ομόλογα. Το ευρώ παραμένει σταθερό έναντι του δολαρίου, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εξίσου κρίση χρέους. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το δολάριο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το Spiegel, αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι η προφητεία του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν περί κατάρρευσης της ευρωζώνης θα επιβεβαιωθεί και οι τράπεζες οι επενδυτές και οι εταιρείες προετοιμάζονται για αυτήν τη διάλυση.
Η ανησυχία συνεχώς εντείνεται, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, καθώς οι πολιτικοί δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αναφέρει το Spiegel και προσθέτει πως η Ισπανία κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.
«Η νευρικότητα οφείλεται και στους πολιτικούς, που δεν καταφέρνουν να τιθασεύσουν την κρίση. Παρόλες τους τις προσπάθειες η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται χωρίς προοπτική. Η Ισπανία σκοντάφτει. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θέση θα πάρει το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το Σεπτέμβριο σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ΕΜΣ. Στις χώρες που δίνουν βοήθεια όπως και σε εκείνες που την λαμβάνουν αυξάνουν οι δυσθυμίες. Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο Βαυαρός υπουργός οικονομικών Μάρκους Σέντερ ζητούν ανοιχτά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ συνηγορεί υπέρ μιας κοινής ευθύνης των χωρών της ευρωζώνης για τα εθνικά χρέη. Στις χρηματαγορές η πολιτική διαμάχη για το σωστό δρόμο εξόδου από την κρίση προκαλεί ένα πράγμα: Φόβο για την κατάρρευση του ευρώ», αναφέρει το Der Spiegel.
Ο φόβος παρασύρει ιδιαίτερα τις τράπεζες επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
«Τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτούν πλέον τις εγχώριες δραστηριότητές τους», επισημαίνει ο Τόμας Μάγιερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού οίκου Deutsche Bank.
To περιοδικό επικαλείται μάλιστα στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της ευρωζώνης δανείζονται διασυνοριακά όλο και λιγότερα χρήματα, κυρίως από το καλοκαίρι του 2011. Τον Ιούλιο αυτές οι διατραπεζικές συναλλαγές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2007.
Μάλιστα τράπεζες έχουν παγώσει τη ροή χρημάτων και προς θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Το Spiegel σχολιάζει πως οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank προφανώς προτιμούν οι θυγατρικές τους σε Ισπανία και Ιταλία να παίρνουν χρήματα από την ΕΚΤ, παρά να τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι.
«Ακόμα και στις εποπτικές αρχές δεν αρέσει, όταν οι τράπεζες εξετάζουν κινδύνους που ξεπερνούν τα σύνορά, παρόλο που αυτό αντικρούει την ιδέα μιας νομισματικής ένωσης κατά παράλογο τρόπο» εξηγεί ο Μάγιερ.
Σύμφωνα με το Spiegel, η αυξημένη ανησυχία για την αντιμετώπιση της κρίσης από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, τα ισπανικά προβλήματα και οι επιπλοκές στην έγκριση του μόνιμου μηχανισμού ESM, έχουν οδηγήσει τις αγορές σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Πλησιάζει η κατάρρευση της ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας στο συγκεκριμένο γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία προβαίνει σε δημοσκόπηση αναφορικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Ο φόβος για την κατάρρευση δεν περιορίζεται μόνο στις τράπεζες. Ο πετρελαϊκός όμιλος Shell τοποθέτησε χρήματα για επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή πραγματοποίησε εμβάσματα σε αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού θέλει να αποφύγει τη ροή κεφαλαίων προς την Ευρώπη.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Flossbach,
Φίλιπ Φόρντραν, δήλωσε ότι «το πείραμα του ευρώ φαίνεται συνεχώς ως αποτυχημένο στις χρηματαγορές». Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι επενδυτές κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας κατά του ευρώ. Τα ανοιχτά χρηματοπιστωτικά στοιχήματα κατά του κοινού νομίσματος, τα αποκαλούμενα «short positions», αυξήθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν υπάρχει λόγος να στοιχηματίζει κανείς στην διάλυση του ευρώ, όσοι τζογάρουν με την κατάρρευση του ευρώ εν μέρει μαζεύτηκαν, αναφέρει το Spiegel, ωστόσο ο πόλεμος των κερδοσκόπων εναντίον του ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πολύ έντονος καθώς τροφοδοτείται και από μεγάλους επενδυτές εντός της ευρωζώνης. Γερμανοί ασφαλιστές και διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων φαίνεται να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της ζώνης του ευρώ.
«Πριονίζουν το κλαδί που κάθονται» αναφέρει στο Spiegel ένας ειδικός.
Μέχρι σήμερα όσοι έχουν στοιχηματίσει κατά του ευρώ δεν έχουν κερδίσει. Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος χρησιμοποιώντας μεγάλα κεφάλαια έβγαλε δισεκατομμύρια από στοιχήματα υπέρ της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και ο οποίος είχε ανακοινώσει την περασμένη άνοιξη πως θα στοιχηματίσει σε κατάρρευση του ευρώ, φαίνεται πως έχει απώλειες. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, σχολιάζει το Spiegel καταλήγοντας.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου