Κυριακή, Αυγούστου 05, 2012

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΤΑ ΒΙΕΝΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ESM


Ενόχληση στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες έχει προκαλέσει η θέση του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης πρέπει να πάρει τραπεζική άδεια -απαντώντας, στην επισήμανση πως το Βερολίνο είναι αντίθετο, ότι η Άνγκελα Μέρκελ «έχει αλλάξει κι άλλες φορές άποψη, πάντα για την προστασία του ευρώ». 



«Η καγκελάριος έχει αρχίσει συχνά συζητήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι τέτοιο, στο τέλος όμως των συζητήσεων, της ήταν αρκετά σημαντικά το ευρώ και η Ευρώπη» τόνισε ο Φάιμαν, Σοσιαλδημοκράτης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Κούριερ. 


«Έχει ήδη συμβεί η Γερμανίδα καγκελάριος να αλλάξει γνώμη κατά τη διάρκεια μίας πολιτικής συζήτησης, πάντοτε για την προστασία του ευρώ» ανέφερε.


«Ο Βέρνερ Φάιμαν πρέπει να δει ότι υπάρχει μία σειρά, πρώτα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις και μετά ενεργοποίηση της ΕΚΤ» απάντησε στην ίδια εφημερίδα την Κυριακή ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Έλμαρ Μπροκ.


Αυστρία και Γερμανία, σημείωσε ο Μπροκ «είχαν πάντοτε κοινά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και μέχρι στιγμής ακολουθείτο πάντα ο ίδιος δρομος». 


«Ως εκ τούτου, δεν καταλαβαίνω τις αναφορές του καγκελαρίου» είπε Μπροκ.


Ωστόσο, σκεπτικισμό ως προς τη σκοπιμότητα μιας αντιπαράθεσης του καγκελάριου με τη Γερμανία, εξέφραζε την Κυριακή και το υπουργείο Οικονομικών στη Βιέννη, του οποίου ηγείται η Μαρία Φέκτερ του Λαϊκού Κόμματος (δεύτερο κόμμα στον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκράτη Φάιμαν). 


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή με το Βερολίνο ακόμη και για τον απλό λόγο πως η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας. Πρόσφατα η Μ.Φέκτερ τάχθηκε κατά της χορήγησης τραπεζικής άδειας στον ESM.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: