Οι ανεκδοτολογικές ενδείξεις για αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της ύφεσης δείχνουν να επιβεβαιώνονται από έρευνα στο British Medical Journal, η οποία εκτιμά ότι στη διάρκεια της κρίσης στη Βρετανία τη διετία 2008-2010 οι αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά περίπου 8%.
Πριν από την οικονομική κρίση, αναφέρουν οι ερευνητές, η συχνότητα των αυτοκτονιών στη Βρετανία βρισκόταν σε καθοδική πορεία και είχε πέσει μάλιστα σε χαμηλό εικοσαετίας το 2007 με 4.006 θανάτους.
Την επόμενη χρονιά, όμως, όταν άρχισε η κρίση, οι αυτοκτονίες ξαναπήραν την ανιούσα με 4.292 περιστατικά, αριθμός που αυξήθηκε περαιτέρω το 2009 στους 4.388 αυτόχειρες. Το 2010 όμως, όταν το ποσοστό των ανέργων άρχισε να μειώνεται, το ίδιο συνέβη και με τις αυτοκτονίες, οι οποίες περιορίστηκαν ελαφρά στις 4.206.
«Εκτιμήσαμε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους πραγματικούς αριθμούς και τους αριθμούς που θα περιμέναμε αν οι αυτοκτονίες είχαν συνεχίσει να μειώνονται όπως συνέβαινε πριν από την κρίση» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντέιβιντ Στάκλερ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, αν δεν είχε εμφανιστεί η οικονομική κρίση το 2008, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί 1.000 αυτοκτονίες, από τις οποίες οι 846 αφορούσαν άνδρες και οι 155 γυναίκες.
Φαίνεται όμως ότι η συμπεριφορά των αγορών δεν είναι ο μόνος οικονομικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας: Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS, οι αυτοκτονίες ανδρών 30 έως 49 ετών στον αγροτικό πληθυσμό αυξάνονται κατά 15% σε περιόδους ξηρασίας.
Και οι δύο μελέτες διαπιστώνουν ότι, σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας, οι αυτοκτονίες αυξάνονται πολύ περισσότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην απροθυμία των ανδρών να ζητήσουν βοήθεια όταν εμφανίσουν κατάθλιψη αλλά και στο γεγονός ότι θεωρούν την εργασία τους ως σημαντικότερο συστατικό της ταυτότητάς τους.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου