Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2012

ΕΧΑΣΑΝ 12 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»


Ζοφερή είναι η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού πάνω από 12 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειές τους μετά το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ομολόγων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να κατέχουν, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν την ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και ύστερα από αυτό (12.3.2012), ενώ μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI (11.4.2012), η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά» και σημειώνει πως «στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής τους αξίας».
Οπως υποστηρίζει η ΤτΕ, «υπήρξαν κάποια ασφαλιστικά ταμεία που επένδυσαν με δική τους πρωτοβουλία, μετά από αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και είχαν ως θεματοφύλακα την ΤτΕ. Η ΤτΕ ωστόσο, αναφορικά με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν έχει καμία διαχειριστική αρμοδιότητα».
ΠΑΣΟΚ
Η πρόταση για το «Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος»
Τη ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση «Ταμείου Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος» θυμίζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Η πρόταση αυτή είχε γίνει τον Φεβρουάριο και ψηφίστηκε μετά από εισήγηση του τότε αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, προέδρου του ΠΑΣΟΚ σήμερα, Ευάγγελου Βενιζέλου. Η ρύθμιση προβλέπει τη σύσταση του Ταμείου, που αξιοποιεί προς όφελος των ταμείων τη δημόσια περιουσία (Ν. 4046/2012).
Γιώργος Πίκουλας
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: