Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2012

ΚΕΦΑΛΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013


Έκτακτη εισφορά σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους που μισθώνουν ακίνητα, η οποία θα ξεκινά από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται και επιβολή ενιαίου φόρου από 20% έως 30% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο που καταρτίζει η κυβέρνηση, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για τα 11,9 δισ. ευρώ. Τα νέα φορολογικά μέτρα -κατά πληροφορίες- θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 και θα δηλωθούν στις δηλώσεις που θα γίνουν το 2014.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

Την επιβολή χαρατσιού στους εκμισθωτές ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες, αγροτεμάχια) που θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα από τα ακίνητα. Η κλίμακα του νέου χαρατσιού δεν έχει καθοριστεί.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία κατά την πώληση των προϊόντων τους στους εμπόρους και λαμβάνουν τιμολόγια εξετάζεται να αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες. Στόχος είναι να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που εντοπίζεται σε ολόκληρη την αλυσίδα των ενδιαμέσων έως ότου το προϊόν φθάσει στον καταναλωτή, πρακτική που βασίζεται στις εικονικές τιμές και τις εικονικές ποσότητες που αναγράφονται στα παραστατικά.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον ενιαίο εταιρικό φορολογικό συντελεστή (flat tax) ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%. Παράλληλα, θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 800.000 φορολογούμενους, ενώ κατά πληροφορίες υπάρχει ανοιχτό ένα παράθυρο για διαφορετική αντιμετώπιση όσων αμοίβονται με μπλοκάκι και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες. Δηλαδή καθιερώνεται η πλήρης εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες (ιδιοκτήτες ταξί κ.ά.)
Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση σε ΑΕ , ΕΠΕ, ώστε να μην ξεπερνά το 30%.
Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με λιγότερα κλιμάκια. Τα κλιμάκια αναμένεται να είναι τρία ή τέσσερα και θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής του 45%. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: