Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2012

ΕΣΕΕ: ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ


Σε 4,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 20,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών την περίοδο των θερινών εκπτώσεων στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ-ΕΣΕΕ, ενώ συγκριτικά με το 2010 η υποχώρηση του τζίρου αγγίζει το 36,4%.


Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αυτό σημαίνει απώλειες ύψους 1,11 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ σε σχέση με το 2010 οι απώλειες διαμορφώνονται, μόνο για την περίοδο των εκπτώσεων, σε 2,52 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ύφεση και τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, στέρησαν από την ελληνική αγορά 1,11 δισ. ευρώ και αθροιστικά την τελευταία διετία 2,52 δισ., συμπεραίνει η Συνομοσπονδία .

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των εμπόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της αναφορικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς για το 90% εξ αυτών ο τζίρος παρουσίασε πτωτική πορεία, ενώ μόλις για το 10% κινήθηκε στα ίδια ή σε οριακά αυξημένα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι.

«Οι μειωμένες τιμές στα ράφια και στις βιτρίνες των καταστημάτων φαίνεται πως δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι εξαιτίας της αποψίλωσης των πραγματικών τους εισοδημάτων από τη συνεχόμενη φοροεπιδρομή που υφίστανται εδώ και 3 χρόνια, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερα φθηνές φετινές εκπτώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η καθίζηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,3% και του όγκου κατά 12,0% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 (εκτός καυσίμων και λιπαντικών), με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Με το πέρας των θερινών εκπτώσεων, η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον του εμπορίου», εκτιμά η Συνομοσπονδία, «καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας, που συνεπάγονται μείωση μισθών και συντάξεων, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012 ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταρράκωση του τζίρου προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 60%».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: