Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2012

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΤΟ 75,9% ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ


Το ισπανικό κρατικό χρέος αυξήθηκε στο 75,9% του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, διαμορφούμενο σε νέα υψηλά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να χρηματοδοτήσει το διογκούμενο έλλειμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας.


Η αύξηση έρχεται καθώς η ισπανική κυβέρνηση αγωνίζεται να συγκρατήσει το έλλειμμα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 9% του ΑΕΠ (πέρυσι) και χρειάζεται να μειωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ φέτος, εν μέσω μείωσης των φορολογικών εσόδων και ανόδου της ανεργίας, και ενώ η οικονομία συρρικνώνεται.

Επιπρόσθετα, η Ισπανία πρέπει να ενισχύσει τις τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και να αναδιαρθρώσει το τραπεζικό σύστημα που επλήγη από την κατάρρευση του κλάδου κατοικίας.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση ζήτησε 100 δισ. ευρώ βοήθεια από την ευρωζώνη για να βοηθηθεί ώστε να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, και σύντομα μπορεί να υποχρεωθεί σε νέο αίτημα για εξωτερική βοήθεια.

Τα αρχεία της Τράπεζας της Ισπανίας, από το 1995, εμφανίζουν ότι το χρέος της χώρας είχε φθάσει στο 67,4% το 1996, και ήταν στο 36,3% το 2007. Από τότε εκτινάχθηκε και διαμορφώθηκε πέρυσι στο 69,2% του ΑΕΠ.

Πηγή capital.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: