Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΜΕ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ


Τα 40 μέλη της βουλής του Χονγκ Κονγκ που εκλέγονται άμεσα καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες της κινεζικής «ειδικής διοικητικής περιφέρειας», η έκβαση των οποίων θα είναι το πρώτο βήμα στην πορεία που θα καθορίσει ουσιαστικά την τελική μορφή που θα έχει το πολιτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 


Η μάχη, μεταξύ του των στρατοπέδων υπέρ και κατά του Πεκίνου, γίνεται με το βλέμμα στην κατάρτιση του «οδικού χάρτη» για το πώς θα αναδεικνύονται οι βουλευτές και ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ μετά το 2017.

Την Κυριακή, οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν 40 μέλη του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά δηλαδή πάνω από το μισό των βουλευτικών εδρών. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές αναδεικνύονται από οικονομικούς κλάδους και ομάδας «ειδικού ενδιαφέροντος». Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Η στήριξη που θα λάβουν τα δύο στρατόπεδα θα δείξει τη διάθεση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην πρώην βρετανική αποικία, που επέστρεψε -μετά από έναν αιώνα- στην κινεζική κυριαρχία. 

Το φιλοκινεζικό στρατόπεδο δεν ευνοεί η αναζωπυρωθείσα δυσφορία τμημάτων των πολιτών απέναντι στην ηπειρωτική κεντρική εξουσία. 

Μόλις το Σάββατο, η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ (που στηρίζεται από το Πεκίνο) αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το σχέδιό της να εισαχθούν μαθήματα «κινεζικού πατριωτισμού» στα σχολεία μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων όσων τα θεωρούσαν «πλύση εγκεφάλου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: