Μία ημέρα πριν την καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις της στην καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη, και ενώ οι υπό πίεση χώρες του νότου -Ισπανία και Ιταλία- έχουν καλέσει σε «γενναία» αγορά ομολόγων, πληροφορίες του διεθνούς οικονομικού τύπου υποστηρίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να εισηγηθεί απεριόριστη και «αποστειρωμένη» -δηλαδή, πληθωριστικά αδρανοποιημένη- αγορά ομόλογων. Ερώτημα παραμένει όχι μόνο η στάση που πρόκειται να κρατήσει η Bundesbank αλλά, αν δοθεί βάση σε δημοσιεύματα, και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Έτσι, το Bloomberg υποστήριξε την Τετάρτη, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων, πως το σχέδιο που πρόκειται να προτείνει η διοίκηση της ΕΚΤ περιλαμβάνει απεριόριστες αγορές χρεογράφων χωρών της Ευρωζώνης που υφίστανται πιέσεις με τρόπο που δεν θα «τυπώνεται χρήμα» -ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει μπει στον «πάγο» εδώ και σχεδόν έξι μήνες, γινόταν επίσης «αποστειρωμένα».
Βάσει του προσχεδίου, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ΕΚΤ θα αποφύγει να θέσει όριο στα επιτόκια των ομολόγων που αγοράζει και θα περιοριστεί μόνο σε ομόλογα και όχι άλλα χρεόγραφα, και μάλιστα κυρίως μικρής σχετικά διάρκειας (μέχρι τριών ετών).
Η αγορά θα γίνεται, υποστηρίζεται, υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει η κάθε χώρα έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης -προϋπόθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την παρέμβαση της ΕΚΤ. Η διοίκηση της ΕΚΤ, τέλος, προσανατολίζεται στο να κρατά καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή στα ομόλογα που αγοράζει (ώστε να μην απωθήσει τους ιδιώτες επενδυτές από τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα).
Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παραδοσιακά «ευαίσθητη» σε πληθωριστικούς κινδύνους, αντιτίθεται σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» του χρέους με αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Στο ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η γερμανική δυσφορία εκφραζόταν «διακριτικά» αλλά τον τελευταίο καιρό η αντίθεσή της αρθρώνονται δημόσια -ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες σχετικές τοποθετήσεις του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.
Ο Βάιντμαν όμως, αν πιστέψει κανείς τους γερμανικούς Financial Times, δεν είναι ο μοναδικός στο συμβούλιο που βλέπει επιφυλακτικά πιθανή «έφοδο» της ΕΚΤ στις αγορές. Τις ανησυχίες του φέρονται να συμμερίζονται και ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Έρκι Λίκανεν και ο Βέλγος Λουκ Κουν.
Στο τέλος Αυγούστου, ο Βάιντμαν είχε αναφέρει: «Δεν πιστεύω καθόλου ότι είμαι ο μόνος που του προκαλεί πόνο στο στομάχι» μία δραστική παρέμβαση, προειδοποιώντας εκ νέου ότι «δεν πρέπει να τεθεί η νομισματική πολιτική υπό την κυριαρχία της δημοσιονομικής πολιτικής».
«Τέτοιου είδους πολιτική είναι για μένα πολύ κοντά στην κρατική χρηματοδότηση μέσω της εκτύπωσης χρήματος» είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Bundesbank, συμπληρώνοντας ότι στις δημοκρατίες είναι τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες, που πρέπει να αποφαίνονται για περίπλοκα συστήματα κινδύνων.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012
4 σχόλια:
λευτεριά στις σκλαβωμένες ελληνικές πατρίδες της Μικράς Ασίας.Πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωσταντινούπολη. Έλληνες μην ξεχνάτε το μεγαλείο των προγόνων
o ka8enas to violi tou k seis th malakia sas...gia ta sidera pou len k sto xwrio...
leuteria sta sklavwmena muala tou kosmou. To vuzantio den htan ellada hli8ioi. Tote h leksi ellhnas htan vrisia...diavaste k ligaki istoria k apo alles phges...k sugrinete...oxi mono oti sas pasaroun...
Για τους αριστερούς η λέξη Ελλάς η λέξη πατρίδα δεν σημαίνει τίποτε,δεν έχουν, όμως, λόγο στα ζητήματα που δεν τους αφOρούν, εκτός αν ως συνήθως πάρουν την θέση του εχθρού του έθνους.
Βυζάντιο ήταν η πόλη, που δεν ονομαζόταν τότε έτσι, η αυτοκρατορία ήταν η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ο πολιτισμός της αυτοκρατοτορίας ήταν ο Ελληνικός και ο ελληνισμός ο συνδεκτικός κρίκος που κράτησε την αυτοκρατορία για 1.000 χρόνια, οι Ελληνικοί πληθυσμοί ήταν η πλειοψηφία του πληθυσμού, στα μοναστήρια δε διεσώθησαν τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, διαβασμένε που ούτε το ελληνικό αλφάβητο δεν τιμάς.
Δημοσίευση σχολίου