Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2012

«ΕΞΤΡΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΧΟΔΕΙΑ : ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ... !


ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ-OI ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΡΓΑΣΜΟ,ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την εργατική οικογένεια η κυριαρχία της ελαστικής απασχόλησης μαρτυρά η πείρα που υπάρχει ήδη σε μια σειρά κλάδους. Πείρα που βεβαιώνει ότι τα νέα βάρβαρα σχέδια για κατάργηση του 5νθήμερου, επιβολή μέχρι και 78 ωρών εργασίας τη βδομάδα, για γενίκευση δηλαδή της δουλειάς όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης χωρίς καμιά υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο, πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε κάθε τόπο δουλειάς.
Μια από τις μορφές εργασιακών σχέσεων που στόχο έχει η πλουτοκρατία να γενικευτεί και να «ανθίσει» μέσα στους χώρους εργασίας είναι, για παράδειγμα, και η δουλειά με σύμβαση μιας μέρας.
Αυτή η μορφή απασχόλησης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του επισιτισμού, αγκαλιάζει όλο και περισσότερες ειδικότητες και εργαζόμενους του κλάδου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που περιγράφουμε παρακάτω καμαριέρας σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Αττική.

Η αγωνία για την επιβίωση ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια της, ωστόσο την περασμένη Δευτέρα μαζί με τους συνάδελφους της βρέθηκε έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο, ενάντια στην εφαρμογή της κατάπτυστης ΣΣΕ, η οποία προβλέπει μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15%.
Η απόφαση της να κάνει το βήμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η εργαζόμενη καμαριέρα από την Αρμενία απασχολείται αυτή τη χρονιά σαν «εξτρά» εργαζόμενη. «Δουλεύω στο ξενοδοχείο εφτά χρόνια. Μέχρι και πέρσι που έκαναν συμβάσεις πότε 6μηνο, πότε 8μηνο. Φέτος δουλεύω με σύμβαση μιας μέρας(!)».
Δηλαδή, η εργαζόμενη έρχεται το πρωί υπογράφει την πρόσληψη και με το τέλος της βάρδιας απολύεται. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται όποτε το ξενοδοχείο την έχει ανάγκη. Από αυτή τη διαδικασία το ξενοδοχείο κερδίζει πολλά, αφού η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν έχει κανένα δικαίωμα, δε λαμβάνει τις ωριμάνσεις, δεν έχει επιδόματα, κλπ., δε δικαιούται αποζημίωση, ο εργοδότης αν θέλει την παίρνει για δουλειά αν δε θέλει όχι.
«Είμαι πάνω από τηλέφωνο μήπως χτυπήσει για δουλειά. Το προηγούμενο διάστημα έπλενα και σκάλες, καθάριζα σπίτια, τώρα δεν μπορώ γιατί περιμένω στο τηλέφωνο». Το χειρότερο από όλα όμως, όπως λέει η εργαζόμενη, είναι ότι επιπλέον της μειώθηκε και το μεροκάματο. «Επαιρνα μεροκάματο 52,50 ευρώ και τώρα πήρε στα 44,50. Εχω άγχος για πώς θα καλύψω τα φάρμακα του παιδιού μου», λέει χαρακτηριστικά. Ο γιος της, 26 χρονών παλικάρι, πάσχει από επιληψία, η οποία και εμφανίστηκε όταν ήρθε η οικογένειά της στη χώρα...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: