Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΡΑΧΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ


ΕΤΟΙΜΟΣ να συζητήσει νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς σφίγγει ο κλοιός του δυσβάστακτου κόστους δανεισμού για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε ανησυχητική επέλαση της ύφεσης το γ΄ τρίμηνο του 2012. Στο κοινωνικό μέτωπο, οι Αγανακτισμένοι περικύκλωσαν και χθες το κοινοβούλιο, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2013. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal», o Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο εάν το κόστος δανεισμού της χώρας παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση στις αγορές παραμένει τεταμένη εν μέσω των δισταγμών της Μαδρίτης να ζητήσει στήριξη, την οποία θέτει ως όρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αναλάβει δράση. Η οικονομία της Ισπανίας παρέμεινε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται «με σημαντικό ρυθμό», όπως αναφέρεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Xθες, το δεκαετές ομόλογο της Ισπανίας σημείωσε απόδοση 6%, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες. 
Η συνέντευξη Ραχόι δημοσιεύθηκε των ώρα που χιλιάδες πολίτες σχημάτιζαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Βουλή στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος κατατίθεται αύριο. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε τη δημιουργία μιας γραμμής πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στην ΕΕ τον Ιούνιο και πλέον βρίσκεται σε μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της, που επλήγησαν σφοδρά από τη διάρρηξη της φούσκας των ακινήτων.

Τα αποτελέσματα των λεγόμενων «ελέγχων αντοχής» του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, Παρασκευή. Στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται η πολιτική αναμέτρηση με τις τοπικές κυβερνήσεις των αυτόνομων περιοχών. Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 25η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας επισημοποίησε ότι σκοπεύει να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της ισπανικής αυτόνομης περιφέρειας είτε συμφωνεί η Μαδρίτη είτε όχι. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, που ευελπιστεί ότι η εθνικιστική συμμαχία της οποίας ηγείται θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, βασίζεται στη διόγκωση του αυτονομιστικού συναισθήματος της περιοχής απέναντι στην οικονομική κρίση. Πρώην οικονομική «ατμομηχανή» της Ισπανίας, η Καταλονία –με πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκους– είναι πλέον η περισσότερο χρεωμένη αυτόνομη περιφέρεια της χώρας, με άνοιγμα σχεδόν 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της. 
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: