Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2012

Απόφαση-ράπισμα στα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαπιστώνει ότι η σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, καταρρίπτει τα επιχειρήματα όσων υπουργών και κυβερνήσεων υποστηρίζουν επί χρόνια, με λαϊκίστικες κορώνες, ότι το φαραωνικό αυτό έργο αποτελεί τη μόνη λύση για την επαρκή άρδευση της Θεσσαλίας.







Με την απόφασή του αυτή, το ΔΕΕ παρέχει «τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να “πατήσει” το ΣτΕ -στο οποίο παραπέμπεται εκ νέου το θέμα- και να ακυρώσει για 6η (και ελπίζουμε οριστική) φορά το έργο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ηρώ Διώτη, συντονίστρια ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και βουλευτίνα Λάρισας και προσθέτει: ««Η απόφαση του ΔΕΕ κατέρριψε τα επιχειρήματα που αποτελούσαν όπλα στην φαρέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ κάποτε και των ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΜΕΔΙ μετέπειτα, ότι δηλαδή το έργο (α) είναι μείζονος σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας, (β) αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής της διευρυμένης περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και (γ) είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο ή/και απαραίτητο».

Αναλυτικότερα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, «όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 (ν. 3481/2006), βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για την διαχείριση των υδάτων. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Έτσι, η πρόχειρη μεθόδευση του τότε αρμόδιου Υπουργού Γ. Σουφλιά -με τροπολογία της τελευταίας στιγμής- αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων με τον νόμο του σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου».


ΠΡΕΖΑ TV
12/09/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: