Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2012

ΠΑΤΡΑ: ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ένα μαύρο σύννεφο απογοήτευσης και φόβου για το άμεσο μέλλον πλανάται τον τελευταίο καιρό πάνω από την Πάτρα. Όπου και να βρεθεί κανείς, με όποιον και να συζητήσει η ίδια αγωνία, η ίδια απογοήτευση, ο ίδιος προβληματισμός.


Σε όλους του κλάδους, σε όλες τις ηλικίες η απαισιοδοξία είναι διάχυτη. Νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά. Τα πτυχία τους πλέον δεν έχουν καμία αξία και αναζητούν ένα κάποιο μεροκάματο για να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους. Ούτε και αυτό όμως δεν είναι εύκολο να βρεθεί.

Επιστήμονες αναζητούν την τύχη τους αλλού. Είτε στην Αθήνα είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Γιατροί από την Πάτρα κάνουν τα χαρτιά τους για να φύγουν στη Σουηδία, στην Γερμανία κ.α., όπου γνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτηση.

Ακόμα και άνεργοι, χωρίς κάποιο χαρτί στα χέρια τους, ψάχνουν την προοπτική να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό, αφού έχουν βαρεθεί να βρίσκουν κλειστές πόρτες στην Πάτρα.

Κι όσοι απασχολούνται κάπου, κι αυτοί προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η «μαύρη» εργασία οργιάζει, αρκετοί εργοδότες καθυστερούν να τους πληρώσουν ή τους «τρώνε» τα δεδουλευμένα κ.α.

Η τοπική αγορά δεν «κινείται» καθόλου. Όπως από μέρες είχε γράψει το thebest, τα ταμεία των εμπόρων παρέμειναν αδειανά κατά την περίοδο των εκπτώσεων με αποτέλεσμα τα πρώτα φθινοπωρινά λουκέτα να είναι ήδη πραγματικότητα.

Η οικοδομή στην Πάτρα έχει «πεθάνει». Οικοδόμοι και άλλοι τεχνίτες έχουν μήνες να κάνουν ένα μεροκάματο. Τα δημόσια έργα στην περιοχή έχουν «παγώσει» εντελώς με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους συμπολίτες (εργάτες, μηχανικοί, εργολάβοι κ.α.) που ζούσαν από αυτά.

Φαρμακοποιοί και γιατροί μένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ. Δικηγόροι «κυνηγούν» τις υποθέσεις με το δόκανο κι όταν παίρνουν κάποια τελικά, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ποτέ από τους πελάτες τους.

Οι συνταξιούχοι παίρνουν συνεχώς όλο και λιγότερα χρήματα κάθε μήνα και την ίδια ώρα πληρώνουν από την τσέπη τους για τη «δημόσια» υγεία.

Φροντιστές, όπως επίσης έγραψε χθες το thebest, μένουν απλήρωτοι από τους γονείς που δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα για τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους να τινάζονται στον αέρα από τις συνεχείς περικοπές.

Η ανέχεια εξαπλώνεται. Περίπου 1.000 οικογένειες είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους του Κοινωνικού Τομέα, ο οποίος τους συντηρεί μέσω της Τράπεζας Τροφίμων.

Και όλοι φοβόνται ότι τα χειρότερα στην Πάτρα, την πόλη της ανεργίας, δεν τα είδαμε ακόμα.

 Θάνος Χριστακόπουλος
thebest.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: