Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2012

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ


Αλλάζουν στρατηγική οι ξένες τράπεζες καθώς οι προστατευτικοί φραγμοί  που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος καθιστούν πολύ ακριβή την έξοδο από τη χώρα. Μετά την Τράπεζα Κύπρου και η πορτογαλική Μillennium ανακρούει πρύμναν και παγώνει τα σχέδια πώλησης της θυγατρικής της στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα και εποπτικές αρχές θα έχουν καταλήξει στην πρόταση που θα προωθήσει το υπουργείο για νομοθέτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκονται οι εξής προτάσεις:


Το όριο για τα κεφάλαια Core Tier 1 από 10% που είναι σήμερα για τις χώρες με μνημόνιο να μειωθεί στο 9%, που είναι η υποχρέωση για όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Η πρόταση της κοινής επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος και της τρόικας είναι ο δείκτης 9% Core Tier 1 να καλυφθεί κατά 5,4% με κοινές μετοχές και κατά 3,6% με cocos, δηλαδή ομόλογα που μετατρέπονται σε μετοχές υπό συγκεκριμένους  όρους και προϋποθέσεις. Να ισχύσει δηλαδή η σχέση 60-40 μεταξύ κοινών μετοχών και cocos. Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί το ποσοστό των cocos κατεβάζει τον πήχη για το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, γιατί περιορίζεται η απομείωση (dilution) των παλαιών μετόχων.
Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες μετόχους ώστε να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και έτσι να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα δοθούν από τους δανειστές και τα οποία θα βαρύνουν το χρέος. Οι προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να δοθούν οκτώ ή και εννέα warrants για κάθε μετοχή που αγοράζει ένας ιδιώτης. Δηλαδή αυτός που συμμετέχει στις αυξήσεις και αναλαμβάνει το ρίσκο να δελεάζεται με την προοπτική να επαναγοράσει στο μέλλον μετοχές της τράπεζας σε συγκεκριμένη τιμή.
Ταυτόχρονα στο τραπέζι είναι και ο χρόνος διεξαγωγής των αυξήσεων κεφαλαίου. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2013 ώστε να προχωρήσουν σε ένα πιο θετικό κλίμα, με τους κινδύνους εξόδου από το ευρώ να έχουν απομακρυνθεί κ.λπ. 

Η Μillennium  
Οι περιορισμοί που επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό φυσικά με την αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, οδηγούν σε αλλαγές -τουλάχιστον προς το παρόν- των σχεδιασμών που είχαν οι ξένες  τράπεζες για να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος μαζικής εξόδου  ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα προβληματίζει σοβαρά τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς αν εδραιωθεί μια τέτοια τάση οι επιπτώσεις της ύφεσης θα είναι δραματικές. 

Πέραν όμως των οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η φυγή ξένων επιχειρήσεων, οι τράπεζες δεν είναι εμπορικά καταστήματα για να κατεβάζουν ρολά κατά την κρίση του ιδιοκτήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες που έχουν τέτοιους σχεδιασμούς να κεφαλαιοποιούν τις προς πώληση τράπεζες, να καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων και να αφήνουν τα κεφάλαια στη χώρα. 
Η Millennium, που ανήκει στον πορτογαλικό όμιλο ΒCP, σχεδίαζε να ακολουθήσει τον δρόμο της Credit Agricole και της Societe Generale. Είχε μάλιστα αναθέσει στη Citigroup να διαχειριστεί την πώληση. Μάλιστα είχαν αρχίσει να βολιδοσκοπούν υποψήφιους αγοραστές. Τρία υψηλόβαθμα στελέχη της ΒCP ήρθαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της τράπεζας που ασκεί καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου κ. Νούνο Αμάδο, το μέλος του Δ.Σ. που έχει την ευθύνη για την Ελλάδα κ. Λουίς Κουτίνιο και τον πρώην υπεύθυνο για την Ελλάδα κ. Νέλσον Μασάδο. 

Οι δύο πρώτοι επισκέφθηκαν τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο, του εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δήλωσαν πως θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα κεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στις προθέσεις τους είναι να συνεργαστούν με άλλες μικρότερες τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα μεγέθη της θυγατρικής στην Ελλάδα και να την καταστήσουν περισσότερο «συστημική» τράπεζα. 
Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, τα σχέδια των Πορτογάλων περιλαμβάνουν σενάρια συγχώνευσης με την Proton Bank  και την Probank. Οι «κακές γλώσσες» στην αγορά υποστηρίζουν ότι οι Πορτογάλοι έχουν αποτυπώσει λογιστικά στα βιβλία τους τη θυγατρική τους στην Ελλάδα στην τιμή που την αγόρασαν από τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Αν την πουλούσαν σήμερα, η διαγραφή του good will που θα έπρεπε να κάνουν είναι τεράστια και συνεπώς τα σχέδια εξόδου από την Ελλάδα απαιτούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα έδωσε στα στελέχη της τράπεζας αλλά και στις εποπτικές αρχές και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρής, βάζοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.
Οσον αφορά στην Εμπορική, η «μονομαχία» διεξάγεται μεταξύ Αlpha και Εurobank και επικεντρώνεται σε δύο τομείς: την ποιότητα των εγγυήσεων που προσφέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος και στις συνεργίες, γιατί οι Γάλλοι δεν θέλουν να είναι ζημιογόνος η συμμετοχή που θα διατηρήσουν στη νέα τράπεζα η οποία θα προκύψει. 

Τι θα κάνουν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών
Π ρο των πυλών των οριστικών τους αποφάσεων σχετικά με το εάν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων βρίσκονται όλες οι μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες που είναι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες. Απαντες, μεγάλοι και μικροί μέτοχοι, αναμένουν να οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς αυτοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μετεξέλιξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Επιπρόσθετα, όλοι αναμένουν να δουν πώς θα έχει διαμορφωθεί τα τραπεζικό τοπίο, αφού μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει σε ποιον θα μεταβιβαστούν η Εμπορική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ίσως η Millennium Bank. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον σύμμαχο που θα επιλέξει η Credit Agricole (μία εκ των ETE, Alpha Bank και Eurobank), καθώς είναι σαφές ότι ο νικητής της μάχης για τον έλεγχο της Εμπορικής θα αποκτήσει συνολικά ισχυρό προβάδισμα. O γαλλικός όμιλος και θα διατηρήσει σημαντικό ποσοστό στο νέο σχήμα αλλά και θα βάλει μετρητά. Ισχυρή θέση έχει ήδη αποκτήσει η Πειραιώς, καθώς θα συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- η Societe Generale (μετά την επικείμενη εξαγορά της Γενικής). Οι οριστικές αποφάσεις μικρών και μεγάλων μετόχων θα ληφθούν περί τα τέλη του έτους, όταν δηλαδή θα έχει εκταμιευτεί η δόση των 32 δισ. ευρώ, καθώς από την εκταμίευση αυτή εξαρτάται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πειραιώς
Ο όμιλος της Πειραιώς έχει κινηθεί δυναμικά και έχει αποκτήσει το ενεργητικό της Αγροτικής. Βασικοί μέτοχοι του ομίλου είναι οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Αγγελόπουλου, Σάλλα, Δασκαλαντωνάκη, το τσέχικο Fund PPF (κατέχει πάνω από 5%) κ.ά. Στην αγορά εκτιμάται ότι άπαντες θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις τους θα ληφθούν προς το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας δεν έχει μπει στη διαδικασία για την απόκτηση της Εμπορικής, καθώς έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Societe Generale μέσω της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας (η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών). Ωστόσο εκτιμάται ότι τον ενδιαφέρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η Πειραιώς θα χρειαστεί κεφάλαια 7,2 δισ. ευρώ, αν και για την ΑΤΕ απαιτείται να προηγηθεί ο οριστικός διαχωρισμός ενεργητικού και παθητικού προτού προσδιοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες του υγιούς χαρτοφυλακίου, το οποίο εξαγοράστηκε από την Πειραιώς. 

Εθνική
Το νέο αφεντικό του ομίλου, ο κ. Αλέκος Τουρκολιάς, ήδη σκέπτεται την επόμενη μέρα. Ο όμιλος χρειάζεται περίπου 9,5 δισ. ευρώ, άρα οι ιδιώτες πρέπει να βρουν 950 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι της Εθνικής είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Μητρόπολη Ιωαννίνων και αρκετοί εφοπλιστές. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ελάχιστη ρευστότητα, ενώ είναι αμφίβολο εάν μπορούν να δανειστούν από την ίδια την Εθνική, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα, η οποία είναι μάλλον απίθανο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητρόπολης Ιωαννίνων επισημαίνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα (σχετικά καλύτερο κλίμα στην οικονομία κ.λπ.) το πιθανότερο είναι ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει τόσο ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης όσο και η οικογένεια Εφραίμογλου, που διατηρούν ποσοστά πέριξ του 2%. Εάν η Εθνική αποκτήσει την Εμπορική, τότε η μητρική της δεύτερης, η Credit Agricole, θα συμμετάσχει στην αύξηση, οπότε το έργο της διοίκησης της ΕΤΕ θα γίνει σαφώς ευκολότερο. Η διοίκηση Τουρκολιά, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει αναδόχους για να καλύψει την αύξηση. Το χειρότερο σενάριο για την Εθνική είναι να περάσει και επίσημα στον έλεγχο του Δημοσίου, εξέλιξη που ούτως ή άλλως δρομολογείται. Σε μια τέτοια περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ελέγχει το 84% της Εθνικής και οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν απίσχνανση τεράστιας κλίμακας. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο επικεφαλής του ομίλου προχωρεί στην ανανέωση των συμβάσεων περίπου 15 γενικών διευθυντών και συμβούλων, αλλά μόνο για έναν χρόνο. 

Alpha Bank
Ο όμιλος της Alpha Bank θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 4,4 δισ. ευρώ, οπότε οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καταθέσουν 440 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Βασικός μέτοχος του ομίλου είναι η οικογένεια Κωστόπουλου, η οποία μαζί με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου κατέχουν 12%-15% των μετοχών της Alpha Bank. Σταθεροί μέτοχοι είναι οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Κανελλόπουλου, με ποσοστά πέριξ του 2%. Η Alpha Bank είναι από τις τράπεζες που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εμπορικής. Η υπόθεση «Εμπορική», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Μαντζούνη, αποτελεί το κλειδί για την περαιτέρω πορεία του ομίλου, καθώς εάν τελικώς οι Γάλλοι αποφασίσουν να συνεργαστούν με τον έμπειρο τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο, τότε η Credit Agricole θα είναι βασικός μέτοχος της Alpha bank.  Αποδεδειγμένα ο κ. Κωστόπουλος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι στηρίζει την τράπεζα που δημιούργησε η οικογένειά του, οπότε εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η οικογένεια θα συμμετάσχει στην αύξηση με όσα χρήματα χρειάζονται. Βέβαια η Αlpha, όπως και οι άλλες τράπεζες, ποντάρει πολλά στην Εμπορική. Εάν προκριθεί στον δεύτερο γύρο και επιλεγεί από τους Γάλλους, είναι σαφές ότι τα χρήματα που θα πρέπει να βάλουν οι υπόλοιποι μέτοχοι θα μειωθούν αισθητά. Η ηγεσία του ομίλου ποντάρει πολλά στο Κατάρ, το οποίο διαθέτει σημαντικό ποσοστό του ομίλου και εκτιμάται ότι θα ασκήσει (έστω και εν μέρει) τα δικαιώματά του.

Eurobank 
Οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου, ο κ. Σπύρος Λάτσης και οι κυρίες Μαριάννα και Μαργαρίτα Λάτση, προ ολίγων μηνών μεταβίβασαν το 45% του ομίλου στα τέκνα της οικογένειας. Ο όμιλος υπό τον κ. Νίκο Νανόπουλο κινείται δυναμικά προς την απόκτηση της Εμπορικής, με τα κορυφαία στελέχη του να ποντάρουν πολλά στη συνεργασία τους με την Credit Agricole. Πριν από λίγες ημέρες 15 κορυφαία στελέχη του ομίλου, υπό τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους κυρίους Νίκο Καραμούζη και Βύρωνα Μπαλλή, βρέθηκαν στο Παρίσι και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα μέλη της οικογένειας Λάτση θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα κεφάλαια που χρειάζεται ο όμιλος ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ, οπότε οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν τα 720 εκατ. εξ αυτών.
Αλέξανδρος Κασιμάτης, Γιώργος Δημητρομανωλάκης
θεμα
ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2012

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλω μόνο μία τράπεζα, κρατική, μη κερδοσκοπική. Φόλα σε όλους τους μεγαλοαπατεώνες.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεις να μεταβεις εις βορεια κορεα ορφανε του Σταλιν εκει θα βρεις πολλες Κρατικες τραπεζες με κουμουνιστες μεγαλοαπατεωνες...

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τον 9:19, αλλά γιά την ιστορία λέω (είμαι ο 8:08) ότι εξ' ίσου δεν γουστάρω Στάλιν - Β.Κορέα. Είναι το ίδιο με αυτό που ζούμε εμείς τώρα, με άλλο περιτύλιγμα. Μιλάω γιά Δημοκρατία, με ελεύθερη, αλλά όχι όμως ασύδοτη αγορά και σίγουρα όχι στους κερδοσκόπους τα βασικά κοινωνικά αγαθά και η τράπεζα που είπα.
Μπορεί αυτό να μην έχει γίνει έως τώρα κάπου, αλλά δεν ανέχομαι αυτόν τον περιορισμό. Θα γίνει ΤΩΡΑ, ή μάλλον όταν οι πολίτες γίνουν Πολίτες της Δημοκρατίας στα αλήθεια.
Υ.Γ. αν έχει την περιέργεια ο 9:19 και με κλειστά σύνορα, με συγκεκριμένο αριθμό "επισκεπτών".