Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2012

«Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΩ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


Τον έμμεσο αλλά σημαντικό ρόλο που παίζει η Γαλλία και πιθανόν και άλλες δυτικές χώρες στον εμφύλιο στη Συρία με στόχο την σταδιακή αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ --τη στιγμή φυσικά που μία ένοπλη επέμβαση είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο ενδεχόμενο-- καταδεικνύουν οι αποκαλύψεις του στρατηγού Μάναφ Τλας, του πιο υψηλόβαθμου αξιωματικού του συριακού στρατού που έχει αυτομολήσει μέχρι σήμερα.


Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι διέφυγε από τη Συρία με τη βοήθεια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι γαλλικές υπηρεσίες με βοήθησαν να βγω από τη Συρία και τις ευχαριστώ», είπε στο BFM TV.

» Από την έναρξη της επανάστασης είχα επαφές με τους επαναστάτες, με τους αντάρτες και αισθάνθηκα από τις πρώτες ημέρες, από τους πρώτους μήνες, ότι το καθεστώς έλεγε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Για αυτό αρχικά αυτομόλησα παραμένοντας στο γραφείο μου», είπε.

Η DGSE, η υπηρεσία που φέρεται να βοήθησε τον Τλας, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις.

Ο Τλας, γιος στρατηγού και παιδικός φίλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τόνισε ότι διαφωνεί «σε κάθε ξένη παρέμβαση στη Συρία, όποια μορφή και αν πάρει αυτή η παρέμβαση». Ζήτησε όμως από τη διεθνή κοινότητα να εξοπλίσει τους αντάρτες.

«Μέχρι τώρα», επισήμανε, «ο συριακός λαός έχει πετύχει πολλές νίκες, πρέπει να τον στηρίξουμε, πρέπει να τον βοηθήσουμε, πρέπει να τον οπλίσουμε».

Σε άλλη ερώτηση, αν δρουν στη χώρα Σύροι και ξένοι ισλαμιστές, ο στρατηγός απάντησε ότι «υπάρχει προφανώς ένα 20% ισλαμιστών, όμως είναι μειονότητα» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο συριακός λαός δεν ήταν ποτέ λαός εξτρεμιστών».

Ο Μάναφ Τλας ήταν επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας ειδικής μονάδας υπεύθυνης για την προστασία του καθεστώτος αλλά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του πέρυσι γιατί κρίθηκε αναξιόπιστος, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Δαμασκό.

Τον Ιούλιο αυτομόλησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την κρίση και εκφράζοντας την οργή του για τις ενέργειες του στρατού. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι σκόπευε να συντάξει οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση με τη συμμετοχή «έντιμων πολιτικών» αλλά χωρίς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

«Αποχώρηση Άσαντ αν χάσει σε εκλογές»

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει δηλώσει σε Ρώσους αξιωματούχους ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία εφόσον οι Σύροι επιλέξουν κάποιον άλλο ηγέτη μέσω εκλογών, υποστηρίζει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Παραταύτα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ειλικρινής ήταν ο Σύρος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπογκντάνοφ μετά τη συνάντηση που είχε με Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Παρίσι είπε ότι «το καθεστώς είναι ακόμη σταθερό» και στηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς πολλοί φοβούνται ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. 

Βλέπει ακόμη «ότι υπάρχει διχασμός στην αντιπολίτευση και, καθώς οι αντάρτες εξοπλίζονται, υπάρχει κίνδυνος σομαλοποίησης της Συρίας εάν το καθεστώς πέσει βίαια. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

* Σε μια άλλη εξέλιξη, η ομάδα εργασίας των «Φίλων του συριακού λαού» που είναι αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων θα συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία για να υιοθετήσει νέα μέτρα εναντίον της Δαμασκού, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος «αντιπροσωπείες από περίπου 50 με 60 χώρες, μεταξύ αυτών και γείτονες της Συρίας, αλλά και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου».

Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Εν τω μεταξύ, η πολεμική αεροπορία της Συρίας βομβαρδίζει από το πρωί πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως τα προάστια του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες.

Τουλάχιστον 27 άτομα –στην πλειοψηφία του άμαχοι– σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό. Την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούν αντιαεροπορικές συστοιχίες, υποστήριξε ακτιβιστής, πληροφορία που, αν ευσταθεί, δείχνει την κλιμάκωση του εμφυλίου στη Συρία, ο οποίος πλέον είναι απόλυτα ανεξέλεγκτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορία από το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 20 Σύροι στρατιώτες, μάλλον αιχμάλωτοι από επίθεση σε στρατώνα, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους αντάρτες το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Χαλέπι.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα φαίνονται οι νεκροί άνδρες με δεμένα μάτια και χέρια και ένας αντάρτης να κάνει το σήμα της νίκης. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Αυγούστου, εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους σαμπίχα (τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου, αλλά σε πολύ πιο περιορισμένη κλίμακα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: