Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΣΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ


Την επιμονή τους στην αντίθεση της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια, επισήμαναν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για την έναρξη αγώνα ώστε να μη γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Παντείου και Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Όπως είπαν οι πανεπιστημιακοί, δεκαοκτώ σύλλογοι ΔΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα είναι στο πλευρό τους.

Οι πανεπιστημιακοί είπαν, μεταξύ άλλων, ότι «η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό και δημοκρατική κατάκτηση, βρίσκεται εν κινδύνω, δεχόμενη μια πολυεπίπεδη επίθεση». Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν στο «σχέδιο Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τμήματα και ιδρύματα ακόμη.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. «Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσαν, «η τρέχουσα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί απειλεί με συρρίκνωση την ερευνητική και επιστημονική βάση και κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας».

Η συνέντευξη δόθηκε μετά τη συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους, ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 το απόγευμα. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να τονισθούν και να γίνουν γνωστά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων, που όπως λένε οι καθηγητές έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους. Αιχμή είναι και η μείωση των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Επαινος Διαμαντοπούλου για το ΤΕΙ Καβάλας

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιο Μητρόπουλο έστειλε η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα, κατ' εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου Πλαίσιο. 

Το ΤΕΙ Καβάλας είναι το πρώτο Ίδρυμα στη χώρα, τόσο μεταξύ των Α-ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ, που ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης με το νέο νόμο και μάλιστα με την συμμετοχή και ξένων πανεπιστημιακών από αμερικανικά πανεπιστήμια στην σύνθεση του, όπως προνοεί ο νόμος.

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, εκλέχθηκε ο κ. Νίκος Κατωπόδης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Michigan (ΗΠΑ).

Τα υπόλοιπα τρία εξωτερικά μέλη είναι ο κ. Leonard C. Feldman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του New Jersey (ΗΠΑ), ο κ. Schuyler S. Korban, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) και ο κ. Γιώργος Μορίδης, καθηγητής στο Lawrence Berkeley National Laboratory (ΗΠΑ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: