Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2012

«Η ΕΚΤ ΥΠΕΡΕΒΗ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ»


Διχάζει τη Γερμανία η απόφαση της ΕΚΤ. Μολονότι η γενική εκτίμηση είναι ότι η αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ έχει ασφαλιστικές δικλείδες και συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις, η πρωτοβουλία της ευρωτράπεζας και εμμέσως η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται πολλές επικρίσεις.
Το κεντρικό νομισματικό ίδρυμα της Ευρώπης υπερέβη το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εκτιμά ο Κλέμενς Φουστ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η ΕΚΤ έχει την εντολή να ασκεί νομισματική πολιτική, ωστόσο, η πρόσδεσή της στους μηχανισμούς διάσωσης και η δέσμευσή της να αγοράζει ομόλογα κρατών, τα οποία θα ζητούν τη βοήθεια των εν λόγω μηχανισμών, συνιστά κατά την άποψή μου υπέρβαση της εντολής», υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

«Τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα»

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 210 δις. ευρώ προκειμένου να αμβλύνει το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών. Οι παρεμβάσεις της, όμως, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις αγορές. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά, επισημαίνει ο Άνσγκαρ Μπέλκε, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Έσσεν/Ντούισμπουργκ. «Τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Έτσι οι χώρες απομακρύνονται η μία από την άλλη συντεταγμένες σε μπλοκ. Στο ένα μπλοκ είναι οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί και στο άλλο μπλοκ είναι οι Γερμανοί και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες. Και αυτή την τάση δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει κόβοντας νέο χρήμα», εξηγεί ο κ. Μπέλκε.

«Όλοι φοβούνται να αφήσουν τις χώρες αυτές να χρεοκοπήσουν»

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι. Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εφαρμόσουν γενναία μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι θα διακόπτεται η βοήθεια από την ΕΚΤ. Ο Κλέμενς Φουστ χαρακτηρίζει κενή περιεχομένου την «απειλή» της ΕΚΤ, επικαλούμενος το ελληνικό παράδειγμα. «Όλοι φοβούνται να αφήσουν τις χώρες αυτές να χρεοκοπήσουν. Για το λόγο αυτό παρέχουν σε αυτές βοήθεια και θέτουν ταυτόχρονα αυστηρούς όρους. Αλλά ακόμη και εάν αυτές οι χώρες δεν συμμορφώνονται, η βοήθεια δεν μπορεί να σταματήσει, επειδή όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής κρίσης ή ενός κραχ στις χρηματαγορές», εκτιμά ο Κλέμενς Φουστ.
Πηγή: Deutsche Welle
Zhang Danhong/Σταμάτης Ασημένιος Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: