Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλειδώσει» από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων το πακέτο των επώδυνων μέτρων και να ξεκινήσει από τη Δευτέρα ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.


Το Μαξίμου διαμηνύει ότι στη σημερινή συνεδρίαση των τριών πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για νέες καθυστερήσεις, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με τα ποσοστά που ακούγονται να υπερβαίνουν το δυσθεώρητο 30%.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι δεν έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν διαφοροποιήσει τα πράγματα προς το καλύτερο. 

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται πως το τελικό πακέτο δεν έχει κλείσει, ότι οι «κόκκινες γραμμές» για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν -αν και προτάσσεται η ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ- καθώς και ότι ο Φ.Κουβέλης θα επιμείνει στην «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων».

Εφόσον η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη κιόλας ημέρα να προωθήσει το επώδυνο πακέτο στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Διαφορετικά, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί τη Δευτέρα με ένα περίγραμμα των μέτρων, ενώ η ψήφισή τους θα παραμένει σε εκκρεμότητα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός νόμος θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή σε ένα και μόνον άρθρο.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ζωτικής σημασίας να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), οπότε αναμένεται να υποβληθεί και επισήμως το αίτημα για τη διετή επιμήκυνση, αλλά και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες, προβάλλοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που καθιστά αναπόφευκτη, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, τη λήψη των νέων μέτρων.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: