Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βαλαβάνη Νάντια, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, με θέμα την απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης των μνημονιακών κυβερνήσεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την οποία καταδεικνύει ακόμα και η έκθεση της τρόικα!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει δοθεί στην κυβέρνηση έκθεση της τρόικα σχετικά με την κατάσταση των φορολογικών υπηρεσιών. Μάλιστα αποσπάσματα της έκθεσης αυτής επισυνάπτονται σε δημοσιεύματα ηλεκτρονικών σελίδων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το zougla.gr, η έκθεση της τρόικα κάνει λόγο για πλήρη διάλυση της φορολογικής διοίκησης, πολιτική ατολμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τους πλούσιους φοροφυγάδες και να ελέγξει τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και για πολυνομία που δυσχεραίνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
Στη συνέχεια της έκθεσης, που δημοσιεύει το zougla.gr, οι ελεγκτές της τρόικα προτείνουν τη σύσταση και λειτουργία ενός νέου διοικητικού πλαισίου για τον χειρισμό των φορολογικών θεμάτων, παρουσιάζοντας τον ακριβή τρόπο λειτουργίας μίας νέας Αρχής. Πρόκειται για μία αυτόνομη φορολογική, διαχειριστική Αρχή με τη μορφή ενός ενοποιημένου ημιαυτόνομου οργάνου ή ενός αντίστοιχου οργάνου που θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η τρόικα αναφέρει ότι για το διορισμό του επικεφαλής του νέου αυτού οργανισμού θα γνωμοδοτήσει το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ενώ παράλληλα θα συσταθεί μια «ομάδα καθοδήγησης», αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρονται τα εξής:
"Το διάστημα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βάρβαρες περικοπές σε πολλές κατηγορίες δαπανών (μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων κλπ) την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή οργιάζει και όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της έκθεσης, υπάρχει σαφέστατη έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από την πλευρά των μνημονιακών κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος δισεκατομμύρια εσόδων και να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στη φορολογική διοίκηση. Η μη αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων του φορολογικού μηχανισμού, τα οποία έχουν επισημανθεί από συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, επιτρέπει στην τρόικα να προωθεί ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης των φορολογικών μηχανισμών, πλήρως ελεγχόμενο από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τα εξής:
1. Έχει κατατεθεί έκθεση με αυτό το περιεχόμενο και πότε στο Υπουργείο Οικονομικών;
2. Ποιες είναι οι απόψεις της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα;
3. Αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση της τρόικα (σελ. 3) για τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου» φορέα ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με υπερεξουσίες και δυνατότητα επιβολής των φορολογικών νόμων; Η ηγεσία δε του φορέα αυτού θα επιλέγεται μετά από γνωμοδότηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σελ 5);
4. Έχουν υπάρξει έως σήμερα συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για το προτεινόμενο αυτό μοντέλο φορολογικής διοίκησης;
Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η συγκεκριμένη έκθεση καθώς και τα σχετικά έγγραφα πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
LEFT.GR
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου