Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2012

ΟΗΕ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΒΙΑΙΟΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


"Αδικαιολόγητες" χαρακτήρισε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών, με αφορμή αμερικανική ταινία που οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι προσβάλλει τοω Μωάμεθ και υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.


Σε ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών" και "τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες".

Εκφράζοντας τη βαθειά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν "τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων", καθώς και "την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν", να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις αυτές καθώς επίσης το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιένης".

Έκκληση της ΕΕ για αυτοσυγκράτηση και ειρήνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών που πλήττονται από τη θρησκευτική βία, εξ αιτίας της ταινίας που δυσφημεί τον προφήτη Μωάμεθ, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», είπε σε δήλωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η κα Άστον λέγοντας ότι «ανησυχεί πολύ» από αυτά τα γεγονότα, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση», είπε η κα Άστον.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και την Παρασκευή, στον αραβικό κόσμο, καταγγέλλοντας την ταινία που δυσφημεί το Ισλάμ, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της βίας και τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην Τυνησία και το Σουδάν.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ποτέ δεν κατάφερε να καταδικάσει τις βιαιότητες του Ισραήλ στη Μ.Ανατολή.
΄Σήμερα ,που το Ισραήλ καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να παρασύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο κατά του Ιραν ο ΟΗΕ έρχεται και πάλι να συμπαρασταθεί στα σχέδια του κράτους-μακελάρη καταδικάζοντας τους κακούς μουσουλμάνους,που δεν μπορούν να προστατεύσουν τους καλούς δυτικούς.
Το επόμενο ψήφισμα θα εγκρίνει μήπως βομβαρδισμούς κατά του μουσουλμανικού πλήθους;;;