Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2012

ΠΑΤΡΑ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Καταστάσεις απίστευτες που όσο περνάει ο καιρός ολοένα και χειροτερεύουν. Εν έτει 2012 στην Πάτρα, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες «παίζουν» με τη ζωή τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν όχι το σύνολο του κόστους των φαρμάκων τους αλλά ούτε τη συμμετοχή τους. Την ίδια ώρα , όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ έχει αυξηθεί η κίνηση στα νοσοκομεία της περιοχής.


Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στον προβληματικό, προ κρίσης, χώρο της υγείας και ο «Θεός να βάλει το χέρι του» λέει στο thebest.gr o γραμματέας  του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, γνωστός καρδιολόγος, Ανδρέας Μαζαράκης.

Ο κ. Μαζαράκης τονίζει ότι η συμμετοχή των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών της Πάτρας, στην πενθήμερη επίσχεση εργασίας  κρίνεται ικανοποιητική και προσθέτει ότι η πολιτεία αναγκάζει τους γιατρούς να έρθουν σε αντιπαράθεση με έναν κόσμο  «ο οποίος ανεβαίνει τον δικό του οικονομικό γολγοθά και από τον οποίο εμείς οι γιατροί ζούμε». Κι αυτός ο γολγοθάς δεν είναι σχήμα λόγου. Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας λυπηρών  τουλάχιστον καταστάσεων.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr  στο νοσοκομείο έχουν φτάσει καρδιοπαθείς  με απορυθμισμένη υγεία γιατί δεν μ πορούν να πληρώσουν το κόστος της συμμετοχής στα φάρμακά τους, η οποία αυξήθηκε από το 10% στο 25%.  «Γιατρέ είχα δύο επιλογές ή να φάω ή να πάρω τα φαρμακά μου» του είπε χαρακτηριστικά ασθενής.

Η προσέλευση στα νοσοκομεία της περιοχής λόγω της ανέχειας έχει αυξηθεί κατά 35% στα νοσοκομεία της περιοχής λέει στο thebest.gr o Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Κώστας Γιαννάκενας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση για ένα ραντεβού ενώ προκύπτει αναμονή και για τα χειρουργεία, καθώς λόγω των ελλείψεων τα χειρουργικά τραπέζια έχουν μειωθεί,όπως αναφέρει.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και της Αχαΐας συμμετέχουν σήμερα στην πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ μετά την αυριανή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) θα συνεδριάσει το Δ.Σ. και θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑ για την μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, περιλαμβάνει και τα μισθολογικά των γιατρών. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκενα ο μισθός τους έχει μειωθεί κατά 40%, και έρχεται και νέα μείωση 8% που θα επηρεάσει και τις εφημερίες.

Μάλιστα τονίζει ότι τους οφείλονται χρήματα για τις εφημερίες από τον Απρίλιο και μετά, ενώ έχει μειωθεί το ποσό της αμοιβής γι αυτές.

«Μιλάμε για πλήρη κατεδάφιση της υγείας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας συνεχίζουν να εφαρμόζουν την άρση της πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους τα ταμεία των οποίων έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές του Οργανισμού στα φαρμακεία του νομού ανέρχονται στα 8,5 με 9 εκ ευρώ  δηλώνει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος και αφορούν χρέη του 2011 και οφειλές από τους φετινούς μήνες του  Ιουλίου και του Αυγούστου.

Επιπρόσθετα σήμερα το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας συναντά τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματά τους , που έχουν να κάνουν με  το κτιριακό αλλά και τις οφειλές εφημεριών

Επί τάπητος  θα τεθεί το θέμα» της επαναλειτουργίας του διώροφου Κτιρίου του Νοσοκομείου,  όπου μετά την πρόσφατη λύση πού βρέθηκε για την υπολειπόμενη  πίστωση πού χρειάζεται για την ολοκλήρωσή του, συμφωνήθηκε αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη. Αυτό όμως εάν και εφ΄ όσον ισχύσει δεν σημαίνει επαναλειτουργία. Για να λειτουργήσει το διώροφο χρειάζεται ένα ποσό ύψους 400.000 ευρώ περίπου, ποσό πού δεν υπάρχει, γι΄ αυτό και η συνάντησή μας.

Οσο και με την καταβολή των οφειλόμενων Αργιών – Νυκτερινών, όπου εκτός από την πολυκαθυστερημένη κάθε φορά καταβολή τους (δεν έχουμε πληρωθεί Μάϊο-Ιούνιο-Ιούλιο -Αυγ), μας οφείλονται:

Αργίες,Νύκτες,Υπερωρίες Προσωπικού για τον  Δεκέμβρη 2011: 79.166 Ευρώ.

Αργίες,Νύκτες,Υπερωρίες Προσωπικού για τον  Μάρτη      2012: 12.540 Ευρώ.

Αργίες,Νύκτες,Υπερωρίες Προσωπικού για τον  Απρίλη     2012: 12.540 Ευρώ.

Οφειλόμενα Επιστημονικού Προσωπικού για τον Νοέμβρη 2011: 15.817 Ευρώ.

Οφειλόμενα Επιστημονικού Προσωπικού για τον Δεκέμβρη2011: 18.751 Ευρώ.

Οφειλόμενα Επιστημονικού Προσωπικού για  τον Μάρτη    2012: 15.056 Ευρώ.

Ποσά για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία απάντηση-λύση από το Υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας», αναφέρει το Σωματείο.

 Ελευθερία Μακρυγένη
thebest.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: