Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2012

ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΛΕΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ


Η Αλ Κάιντα της Υεμένης κάλεσε τους ισλαμιστές να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ταινίας που προσβάλλει το ισλάμ και να σκοτώσουν περισσότερους Αμερικανούς διπλωμάτες σε μουσουλμανικές χώρες.


Οι διαδηλώσεις εξαιτίας της ταινίας ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη από το Κάιρο, οδήγησαν στον αποτρόπαιο θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν σε μουσουλμανικές χώρες (Σουδάν, Τυνησία, Λίβανος, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, Ιορδανία, και αλλού).«Όποιος συναντά Αμερικανό πρεσβευτή ή διπλωμάτη, θα πρέπει να ακολουθεί το παράδειγμα των απογόνων του Ομάρ αλ Μουχτάρ (των Λιβύων) που σκότωσαν τον Αμερικανό πρεσβευτή» αναφέρει ανακοίνωση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

«Ας γίνουν τα χτυπήματα στις πρεσβείες ένα βήμα προς την απελευθέρωση των μουσουλμανικών χωρών από την αμερικανική ηγεμονία» αναφέρεται στο ίδιο μήνυμα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια εντός ή εκτός διπλωματικών αποστολών στην Τυνησία, το Σουδάν και την Αίγυπτο, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Υεμένη και το Λίβανο.

Το τελευταίο θύμα έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στο Κάιρο στη διάρκεια συγκρούσεων εξαγριωμένων ισλαμιστών με την αστυνομία κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Eν τω μεταξύ, Ταλιμπάν έπληξαν στρατιωτική βάση στο νότιο Αφγανιστάν, όπου σταθμεύει και ο πρίγκιπας της Βρετανίας Χάρι, ο οποίος δεν κινδύνευσε. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν και άλλοι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες για τις εθνικότητές. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία που είχε με τον Σουδανό ομόλογό του εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια τόσο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, όσο και άλλων διπλωματικών αποστολών στο Χαρτούμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών που πλήττονται από τη θρησκευτική βία να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», είπε σε δήλωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η Άστον λέγοντας ότι «ανησυχεί πολύ» από τα γεγονότα, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση» είπε. Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών, και υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.

Σε χθεσινοβραδυνό ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών» και «τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες».

Εκφράζοντας τη βαθειά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν «τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων», καθώς και «την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν» να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιέννης».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: