Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

ΣΕ «ΤΕΤΑΜΕΝΟ» ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΣΕΝΚΑΚΟΥ


Ανυποχώρητες στις θέσεις τους για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου έμειναν Ιαπωνία και Κίνα στην «τεταμένη», όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, με την πλευρά του Τόκιο να ζητά «αυτοσυγκράτηση» και το Πεκίνο να επιμένει πως τα νησιά είναι «ιερή κινεζική περιοχή από την αρχαιότητα». 


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κάθε περίπτωση να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να μην απομακρυνθούν από το τραπέζι του διαλόγου.

Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν για μία ώρα στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Το κλίμα στη συνάντηση ήταν δύσκολο, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα στην, τεταμένη όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση, κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Γιάνγκ επανέλαβε την «σταθερή μας θέση ότι τα νησιά είναι ιερή κινεζική περιοχή από την αρχαιότητα».

Η Ιαπωνία, ανέφερε, «έχει προχωρήσει σε σοβαρή παραβίαση της κινεζικής εδαφικής κυριαρχίας, απροκάλυπτη απόρριψη της νικηφόρου έκβασης του παγκόσμιου αντιφασιστικού πολέμου και βαριά πρόκληση στη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη».

Αργότερα, από το Τόκιο, ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στη διπλωματία».

Όπως σημειώνει το Reuters, οι συναντήσεις της Τετάρτης και της Τρίτης (σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών) δείχνουν πως το Πεκίνο θέλει να αποφύγει να τεθεί εκτός ελέγχου η ένταση για το σύμπλεγμα, στην περιοχή του οποίου πιθανολογείται ότι υπάρχει φυσικό αέριο. Ωστόσο, η επιμόνη της Κίνας στη θέση του δείχνε πως η επίλυση της διαμάχης δεν είναι κοντά.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ  TV
26-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: