Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2012

CARLOS MORAN-SIEMENS: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ, ΣΥΝΩMΟΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡMΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΝΙ


100 εκατ. δολ. διεκδικεί ο Αργεντινός Carlos Moran, πρώην επιθεωρητής οικονοµικού ελέγχου στη λατινοαµερικανική χώρα, από το γερµανικό κολοσσό, κατηγορώντας τον ακόµη και για ξυλοδαρµό όταν θέλησε να αποκαλύψει σκάνδαλο δωροδοκιών.
Αγωγή 100 εκατοµµυρίων δολαρίων κατέθεσε ελεγκτής της κυβέρνησης της Αργεντινής εναντίον της Siemens πριν από λίγες µέρες. Ο Carlos Moran κατηγορεί τους ανθρώπους της γερµανικής εταιρείας για εγκληµατική συνωµοσία, ξυλοδαρµό και απειλές κατά της ζωής του, όταν εκείνος θέλησε να αποκαλύψει σκάνδαλο δωροδοκιών εκ µέρους της Siemens µε στόχο την εξασφάλιση δηµοσίων συµβάσεων της χώρας αξίας δισεκατοµµυρίων δολαρίων.
Μια υπόθεση δώδεκα χρόνια πίσω

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Carlos Moran ανέλαβε να διενεργήσει ελέγχους αναφορικά µε τη νοµιµότητα της σύµβασης της Siemens µε την Αργεντινή από το 2000, ύψους ενός δισ. δολαρίων, για την έκδοση των νέων εθνικών ταυτοτήτων των πολιτών της χώρας. Ο Moran εργαζόταν για 37 χρόνια ως επιθεωρητής της ανεξάρτητης κυβερνητικής αρχής εσωτερικού οικονοµικού ελέγχου και διαφάνειας Sigen (Sindicatura General de la Nación), αρµόδια για την τήρηση της «νοµιµότητας των οικονοµικών, της αποτελεσµατικότητας και νοµότυπης αξιοποίησης των κρατικών πόρων». Κατά τον έλεγχό του ο Moran, όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο, διαπίστωσε ότι η σύµβαση της Siemens µε το δηµόσιο περιείχε πάρα πολλά «αντικανονικά» στοιχεία και ότι πιθανότατα είχε συναφθεί κατόπιν παράνοµων πρακτικών, όπως δωροδοκίες και «µίζες». Η σύµβαση ακυρώθηκε το Μάιο του 2001 αλλά η Siemens για να την επαναφέρει συνέχισε -κατά τον Μoran- να δωροδοκεί, µέσω τρίτων εταιρειών, κυβερνητικά στελέχη. Οµως οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό και στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση για παράβαση των όρων της σύµβασης ζητώντας 550 εκατοµµύρια δολάρια για διαφυγόντα κέρδη.
διαβάστε τη συνέχεια Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: