Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2012

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΜΕ ΤΗ GOOGLE


Νόμο που να επιβάλλει στη Google να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύει στο internet ενέκρινε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Και υποσχέθηκε να επεκτείνει τη νομοθεσία σε ευρωπαικό επίπεδο.
Ο γερμανικός νόμος που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ανγκελα Μέρκελ προβλέπει να πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς των άρθρων ακόμα και όταν πρόκειται για συλλογή με αποσπάσματα ειδήσεων, όπως οι αποδελτιώσεις. Στόχος της γερμανικής νομοθεσίας είναι στην πραγματικότητα το Google News το οποίο προσφέρει σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο δωρεάν διαδικτυακές ειδήσεις.


Η σύγκρουση εκδοτών-Google ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και γίνεται προσπάθεια οι διαφορές να επιλυθούν με βάση όσα καθορίζουν οι νόμοι εναντίον των μονοπωλίων (Ιταλία) ή στα δικαστήρια (Βέλγιο, Γαλλία).

Αν ο σχετικός νόμος εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια πρόβλεψη για τα πνευματικά δικαιώματα. Από την πλευρά τους οι εκδότες εφημερίδων υποστηρίζουν ότι χάνουν σε κυκλοφορία αφού πολλοί αναγνώστες προτιμούν να διαβάζουν τον τίτλο και μερικές γραμμές στο Google News παρά να κάνουν κλικ για να διαβάσουν το πλήρες άρθρο στην εφημερίδα. Η Google ισχυρίζεται ότι είναι ένας διακομιστής ειδήσεων που συνδέει τους χρήστες του internet με τις εφημερίδες.

Ενας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην Ιταλία για τη νομοθεσία σχετικά με το internet, o Φούλβιο Σορζάνα αναφέρει στην La Reppublica ότι οι ειδήσεις στο Google θα πρέπει να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στους εκδότες διότι αποκομίζει κέρδος από την ανατύπωσή τους. «Η Google όμως αγνοεί αυτό τον κανόνα. Και απειλεί ότι έαν οι εκδότες την καταγγείλουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, τότε μπορεί να τους αφαιρέσει από τη μηχανή της αναζήτησης. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί με τους εκδότες στο Βέλγιο».

Στην Ιταλία οι εκδότες κατέληξαν σε συμφωνία με την Google και αποφασίζουν εκείνοι πόσα και ποιά άρθρα θα αναρτηθούν στο Google News.



Πηγή: Ξεκινάει πόλεμος εκδοτών με τη Google | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/66924#ixzz25xxQShFe
ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραία και με αυτό κλίνη ένα μεγάλο κεφαλαιο , η περισσότερες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν κλέψε του κλέψαντος ,,από εδώ και πέρα δεν θα μπορείς να δημοσιεύεις τίποτε ούτε κομματάκι από άλλους γιατί θα πέφτει πέλεκας τρομοκρατία τρομοκρατία το internet δεν θα είναι ελεύθερο πλέον στο μέλλον και χωρίς ελευθερια καμια ουσία και όχι μονο εκεί αλλα γενικά