Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

REUTERS: «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΑ, ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»


Το βέτο που δύναται να ασκήσει η Γερμανία σε σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ, δίνει στο Βερολίνο το ελεύθερο να αποφασίσει και το μέλλον των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα της θα βρισκόταν η Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης που βιώνει, της ευρωπαϊκής της θέσης και των πακέτων για τα οποία πρέπει να παίρνει το πράσινο φως από το Βερολίνο –σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης.


Το γεγονός ότι στη Γερμανία το «άγχος» που έχουν δεν είναι η Ελλάδα -και το εάν η χώρα του ευρωπαϊκού νότου θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές της- αλλά η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου, η Κίνα, εκπλήσσει πολλούς.

Ο λόγος απλός: στην δύσκολη αυτή παγκόσμια οικονομική συγκυρία, το Βερολίνο προβληματίζεται για το κατά πόσο το Πεκίνο θα συνεχίσει να θέλει να κάνει εισαγωγές οχημάτων και των εξαρτημάτων τους από τη Γερμανία. Επίσης, ενδιαφέρεται να μάθει τι νέο θα ήθελε να δει η κινεζική αγορά, ούτως ώστε να ξέρει από τώρα –και να προφτάσει- τα… γούστα της Κίνας, ακόμα και για το 2030.

Πάντως, όπως κι αν έχουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά στην οικονομική σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα, η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται να αντέχει στον χρόνο και στις εσωτερικές –εντός της χώρας της- «αναταράξεις», παραμένοντας στην κεφαλή του πολιτικού χορού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υψηλόβαθμο μέλος της γερμανικής αντιπολίτευσης δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν βλέπω την οποιαδήποτε απειλή κατά της Μέρκελ, εντός Γερμανίας», έγραψε το πρακτορείο Reuters. 

Άνετη επικράτηση της Μέρκελ σε πιθανή μάχη με τους σοσιαλδημοκράτες δείχνει δημοσκόπηση

Η Άγκελα Μέρκελ θα επικρατούσε άνετα έναντι των σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων της για την καγκελαρία, εάν η εκλογή γινόταν μεταξύ δύο υποψηφίων, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα συγκέντρωνε το 49% των ψήφων, εάν είχε αντίπαλο τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο οποίος θα συγκέντρωνε ποσοστό 26%.

Εάν είχε αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, τα ποσοστά θα ήταν 49% έναντι 26% υπέρ της, ενώ αν υποψήφιος ήταν ο Αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η καγκελάριος θα ελάμβανε 60% έναντι 16% του αντιπάλου της, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
θεμα
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: