Η 12η Νοεμβρίου παραμένει η ημέρα-κλειδί για την Ελλάδα καθώς στο τακτικό Eurogroup εκείνης της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο μέχρι την καθοριστική αυτή ημέρα θα έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ενδεικτικό της δυσκολίας της ελληνικής εξίσωσης, αλλά και της πρόθεσης των εταίρων να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και συνεννόηση γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δίνοντας και τις αναγκαίες ανάσες στην κυβέρνηση που πλέον αντιμετωπίζει και έντονο εσωτερικό πρόβλημα.
Ειδικότερα, ο Γιούνκερ κάλεσε σε έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό θέμα στις 8 Νοεμβρίου, το οποίο θα έχει συζητηθεί και στη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, 31 Οκτωβρίου.
Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ξεκαθάρισε ότι στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
Πρόσθεσε, όμως, ότι και στη σύνοδο της 8ης Νοεμβρίου είναι και πάλι απίθανο να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Αυτό παραπέμπει τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις αναφορές και τις εκτιμήσεις για την κρισιμότητα της συνάντησης των υπουργών εκείνη την ημέρα.
Σε άλλη παρέμβασή του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «πρέπει να τερματιστεί· αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Επιμήκυνση και βιωσιμότητα χρέους τα μεγάλα αγκάθια
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προετοιμάζεται σήμερα (Δευτέρα) στις Βρυξέλλες από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας του Εurogroup.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι δυσκολίες, επισημαίνει η DW, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ.
Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι μεταξύ των λύσεων που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.
Πιο δύσκολη είναι η κατάληξη σε συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ πιέζει για νέα αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή αυτή τη φορά του επίσημου τομέα, λύση όμως που οι εταίροι αποκλείουν με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Λιγότερες ευρωπαϊκές αντιδράσεις προκαλεί η ιδέα να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου