Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2012

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: ΤΟ 66% ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Τα δύο τρίτα των Ισλανδών τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος οι οποίες υποβλήθηκαν από επιτροπή πολιτών, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση RUV.


Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 48,9% και το 66,3% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι επιθυμεί το μελλοντικό σύνταγμα της χώρας να βασίζεται στις προτάσεις που του παρουσιάστηκαν.

Οι προτάσεις για το νέο σύνταγμα υποβλήθηκαν από μια επιτροπή που αποτελείται από 25 απλούς πολίτες, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν τους συμπατριώτες τους μέσω του Διαδικτύου.

Στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, το 57,7% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της επίσημης θρησκείας του κράτους και το 82,5% δήλωσε ότι επιθυμούν οι φυσικοί πόροι της χώρας που δεν ανήκουν σε ιδιώτες να θεωρούνται δημόσιο αγαθό.

«Το αποτέλεσμα και η συμμετοχή με χαροποίησαν. Πίστευα ότι θα είναι μικρότερη (η συμμετοχή), οπότε πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.

Το σημερινό σύνταγμα της Ισλανδίας είχε υιοθετηθεί το 1944, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Δανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: