Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2012

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ «ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΕΙ» ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


Τέλος στη διαμάχη για χειρόγραφα του Φραντς Κάφκα που παρέμειναν στην ιδιωτική κατοχή «έμμεσων» κληρονόμων του μπήκε με την απόφαση δικαστηρίου του Τελ Αβίβ, το οποίο αποφάσισε πως η συλλογή πρωτότυπων εγγράφων που κρατούσαν οι αδελφές Χόφε πρέπει να παραδοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.


Ο Φραντς Κάφκα, γερμανόφωνος Εβραίος που γεννήθηκε στην Πράγα και πέθανε από φυματίωση το 1924 έξω από τη Βιέννη, είχε κληροδοτήσει τα χειρόγραφά του στον στενό του φίλο Μαξ Μπροντ με την επιθυμία να τα κάψει.

Μένοντας όμως πραγματικά πιστός φίλος, ο Μπροντ αψήφησε την εντολή του Κάφκα και τα κράτησε -διασφαλίζοντας έτσι την έκδοση της «Δίκης» (πρώτη δημοσίευση το 1925, ένα χρόνο μετά το θάνατό του) και του «Πύργου» (πρώτη δημοσίευση το 1926).

Με το θάνατο του Μπροντ το 1968, και ενώ εν των μεταξύ οι συγγενείς του Κάφκα είχαν δολοφονηθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα έγγραφα πέρασαν στην κληρονόμο του, δηλαδή τη γραμματέα του Έσθερ Χόφε. Οι δυο τους είχαν εγκατασταθεί στο νεότευκτο κράτος του Ισραήλ. 

Η Χόφε δεν έδωσε στη δημοσιότητα όσα χειρόγραφα είχε κληρονομήσει -έβγαλε μάλιστα σε δημοπρασία το χειρόγραφο της Δίκης το 1988, το οποίο πουλήθηκε έναντι σχεδόν δύο εκατ. δολαρίων στο Γερμανικό Λογοτεχνικό Αρχείο του Μάρμπαχ. 

H Xόφε με τη σειρά της κληροδότησε τα έγγραφα στις κόρες της, Έβα Χόφε και Ρουθ Βίσλερ. Όταν η γραμματέας του Μπροντ πέθανε το 2007, σε ηλικία 101, και οι κόρες της πήγαν να αποδεκτούν την κληρονομιά της, επενέβη η δικαιοσύνη για τα επίμαχα χειρόγραφα.  

Το δικαστήριο αποφάσισε, όπως γνωστοποιήθηκε την Κυριακή, ότι οι αδελφές δεν παρουσίασαν αξιόπιστα έγγραφα με τα οποία να δικαιολογείται η ιδιοκτήσια των εγγράφων και πως τα χειρόγραφα δεν δόθηκαν ως δώρο στις δύο γυναίκες. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ ενεπλάκη υποστηρίζοντας ότι ο Μπροντ ανέφερε στη διαθήκη του ότι τα έγγραφα θα έπρεπε να περάσουν στο αρχείο της -το οποίο και επικύρωσε το διακστήριο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: