Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2012

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;


OΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωσή τους στα μέσα της εβδομάδας έθεσαν εν αμφιβόλω τη δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κυρίως την άμεση στήριξη τραπεζών της ευρωζώνης μέσω αυτού.


Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ της απόφασης της τελευταίας συνόδου κορυφής από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε συμφωνία με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Ολλανδίας είναι πρωτοφανής και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο. 

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι οι αποφάσεις στις οποίες καταλήγουν ύστερα από διαβουλεύσεις τα επίσημα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να τίθενται εκ των υστέρων υπό αμφισβήτηση – πολλώ δε μάλλον από την ηγέτιδα δύναμη της ευρωζώνης. 

ΒΕΒΑΙΑ, ΟΙ ενστάσεις του Βερολίνου στις πολιτικές έμπρακτης αλληλεγγύης των βόρειων κρατών-μελών προς τα περιφερειακά κράτη-μέλη είναι γνωστές. Υποτίθεται όμως πως αυτές ζυμώνονται και εξαντλούν τη δυναμική τους στα θεσμικά όργανα, τα οποία αποφασίζουν στη βάση της αρχής της πλειοψηφίας.

ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ απαράδεκτου τρόπου με την εκ των υστέρων αμφισβήτηση της κοινής απόφασης της Ένωσης, η θέση που διατυπώνουν οι τρεις υπουργοί Οικονομικών στην κοινή τους ανακοίνωση είναι επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί η καταγεγραμμένη φυγή κεφαλαίων από τα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίας και της Ιταλίας με προορισμό εκείνα των βόρειων κρατών έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό για την ενίσχυση και όχι την αμφισβήτηση των πολιτικών που δρομολογήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΟΣΟ ως προς το τυπικό όσο και ως προς το ουσιαστικό μέρος της η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας προκαλεί ένα κρίσιμο ερώτημα: Η ευρωζώνη θέλει να υπερβεί την κρίση ή όχι; 
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: