Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2012

ΟΚΑΝΑ - ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ


Ο Οργανισμός αργοπεθαίνει, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην έχει χρήματα να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα για τους τοξικομανείς, που βρίσκονται σε θεραπεία, αλλά ούτε καν για να πληρώσει πάγια έξοδα των δομών του, όπως μισθοδοσία εργαζομένων, νερό, φως και τηλέφωνο.

Ήδη, με επείγον έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτή προβλέπει, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την υποχρέωση να χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ μόνο 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξαντληθεί για τις έως τώρα υποχρεώσεις του Οργανισμού.
«Από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά, ο ΟΚΑΝΑ, με την επιχορήγηση που λαμβάνει, δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, πάγιες δαπάνες (ΔΕΗ, τηλεφωνία), καταβολής εισφορών και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς και χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό», επισημαίνει στο έγγραφό της με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2012 η κ. Μαλλιώρη, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει μέχρι σήμερα απάντηση από το υπουργείο Υγείας.
«Φοβάμαι, ότι το επόμενο τρίμηνο δεν θα τα καταφέρουμε. Ο προϋπολογισμός που μας εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας για τη φετινή χρονιά είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 45 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού, πόσω μάλλον για την αγορά φαρμάκων για τις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων και τα πάγια έξοδά μας», δηλώνει στην «Μ» η κ. Μαλλιώρη και προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε με μειωμένο προϋπολογισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι μονάδες και οι απαιτήσεις. Τον Ιούνιο του 2011 είχαμε 25 μονάδες και φέτος φτάσαμε τις 53. Κι ο ρόλος τους είναι σημαντικός, καθώς μείωσαν τη λίστα αναμονής των χρηστών. Ιδίως στη Θεσσαλονίκη, η λίστα αναμονής μειώθηκε από τα 4,5-5 χρόνια στους 1-2 μήνες».

Στη Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν συνολικά 12 μονάδες ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ οι χρήστες των προγραμμάτων υποκατάστασης ξεπερνούν τις 2.200. Αυτές είναι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο «Παπανικολάου», στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, στο «Παπαγεωργίου», στον «Άγιο Δημήτριο», στο «ΑΧΕΠΑ», στον «Άγιο Παύλο», στο «Ιπποκράτειο», στο «Γ. Γεννηματάς», στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» και μία μονάδα εκτός κτιρίου νοσοκομείου, αυτή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΚΑΝΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης για χρήστες ναρκωτικών πανελλαδικά καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 91%.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: