Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2012

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ


Ο φόβος της διάχυσης του εμφυλίου της Συρίας έξω από αυτήν με την εμπλοκή της Τουρκίας, που βλέπει όσα γίνονται στη γείτονά της με ιδιαίτερη ανησυχία, αναζωπυρώνεται με τα θερμά επεισόδια των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και η τουρκική απάντηση είναι για την ώρα ανάλογη των επιθέσεων, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα ήταν μοιραίο λάθος να προκληθεί η αποφασιστικότητά της.


Οι οβίδες από το συριακό έδαφος που κατέπεσαν μέσα στην τουρκική επικράτεια –σε τέσσερα περιστατικά από την Τετάρτη– άφησαν πέντε θύματα και ένα ακόμα βαθύτερο ρήγμα ανάμεσα στις δύο χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν στενοί σύμμαχοι.

Η Άγκυρα, διά του πρωθυπουργού Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί μεν τον πόλεμο αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση για να υπερασπιστεί το έδαφος της–αν προκληθεί.

Θα ήταν «μοιραίο λάθος» να προκληθεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας είπε ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου φιλοξενεί περίπου 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία ενώ, μέχρι πρότινος, επέτρεπε στους Σύρους αντικαθεστωτικούς να δρουν από το έδαφος της.

Εν τω μεταξύ στα σύνορα έχουν σπεύσει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε στρατιωτική δράση μέσα στο έδαφος της Συρίας, αν παραστεί ανάγκη—ένα μέτρο που η Άγκυρα χαρακτήρισε αποτρεπτικό. Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία αλλά φυσικά δεν θα επιθυμούσε να εμπλακεί το ίδιο σε καμία ένοπλη αντιπαράθεση.

Από εδώ και πέρα, προειδοποίησε κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «αν υπάρξει επίθεση κατά της Τουρκίας θα καταπνίγεται».

Η Άγκυρα θορυβήθηκε ιδιαίτερα με το αιματηρό επεισόδιο της Τετάρτης, διαφαίνεται από δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters καθώς επρόκειτο για 5-6 οβίδες στο ίδιο σημείο. «Για αυτό το λόγο απαντήσαμε για να προειδοποιήσουμε και να αποθαρρύνουμε», εξήγησε. Αρκετοί Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν εξαιτίας των τουρκικών αντιποίνων.

Παρόμοια, μικρότερης κλίμακας περιστατικά έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά μάλλον επρόκειτο για τυχαία περιστατικά στο πλαίσιο των μαχών του τακτικού στρατού με τους αντάρτες· σε κάθε περίπτωση όμως η Τουρκία απάντησε άμεσα.

Newsroom ΔΟΛ
απε
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: