Η γεφύρωση των διαφορών για τις λεπτομέρειες της τραπεζικής ένωσης, το χρονοδιάγραμμα της οποίας φαίνεται να επιμηκύνεται, τα βήματα για την στενότερη οικονομική ολοκλήρωση και η κατάσταση του «Ισπανού ασθενούς» θα κυριαρχήσουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, χωρίς να αναμένονται απτές αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Μόνο ακροθιγώς θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς κύκλους.
Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν τις επτά ώρα Ελλάδας, ξεκινά στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση εργασίας των ηγετών των «27»για τη Σύνοδο 18ης και 19ης ΟΚτωβρίου. Το βράδυ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας και το πρωί της Παρασκευής η δεύτερη συνάντηση εργασίας.
Από την τέταρτη Σύνοδο φέτος, και 22η από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, οι διπλωμάτες δεν περιμένουν μεγάλες αποφάσεις, όπως σημειώνει το Reuters. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η τραπεζική ένωση, στην οποία συμφωνούν και οι «27», αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες -και όσο πηγαίνει βαθύτερα η συζήτηση, τόσο πιο περίπλοκη και προβληματική γίνεται.
Η ενιαία τραπεζική εποπτεία, με πυλώνα την ΕΚΤ, είναι ένα από τα απαραίτητα βήματα για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών συστημάτων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη (ESM), θέμα που καίει ιδιαίτερα την Ισπανία.
Το Βερολίνο, επί παραδείγματι, έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι προτιμά την «ποιότητα» από την ταχύτητα στην υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Μιλώντας μάλιστα την Πέμπτη στο Μπούντεσταγκ, πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «ένα νομοσχεδίο για την τραπεζική εποπτεία δεν αρκεί, η εποπτεία πρέπει να είναι και λειτουργική, επειδή στο τέλος πρόκεται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Το Λονδίνο, από την πλευρά του, ανησυχεί για τη ρυθμιστική ισχύ που θα αποκτήσει η ΕΚΤ για τα χρηματοπιστωτικά εκτός Ευρωζώνης. Παράλληλα, Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είχαν δείξει ότι βλέπουν με επιφύλαξη το θέμα της κάλυψης «υφιστάμενων τραπεζικών χρεών» μέσω ESM.
H συζήτηση είναι μέρος των συνολικών επιδιώξεων στενότερης οικονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, που περιλαμβάνει δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση -τις προτάσεις για τις οποίες καταρτίζει ο Χερμάν βαν Ρομπάι, και ο οποίος επιδιώκει ένα ενδιάμεσο «πράσινο φως» από τη Σύνοδο μέχρι να παρουσιάσει πληρέστερα τις εισηγήσεις τους επόμενους μήνες.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κάλεσε στη σύσταση ενός επιτρόπου για το ενιαία νόμισμα με ενισχυμένη αρμοδιότητα επί των εθνικών προϋπολογισμών -τους οποίους και θα μπορούσε μέχρι και να απορρίπτει.
Η υποδοχή που συνάντησε η πρόταση εντός Γερμανίας είναι εξίσου μοιρασμένη με αυτήν που συνάντησε στις υπόλοιπες χώρες: Έτσι, το μεν συμπολιτευόμενο FDP επέκρινε την εισαγωγή ενός «υπερκομισάριου» ενώ ο Μάρτιν Σουλτς (με προέλευση από το ανιτπολιτευόμενο SPD) υποστήριξε πως χρειάζεται κάποιος αρμόδιος για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου