Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2012

ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΙΓΑΙΟ" ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ-ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΕΜΕ!!!


Μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,  ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, προκάλεσε αμηχανία. Τελικά επρόκειτο για λάθος.
Κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και αφού δέχθηκε για δώρο ένα καραβάκι, φέρεται να είπε:
"Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο".

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το γραφείο του Προέδρου της Βουλής απέδωσε σε μεταφραστικό λάθος την παραπάνω φράση.
"Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία".
Αυτή είναι η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από το γραφείο Τύπου.
Σύμφωνα με τις ίδιες διευκρινίσεις, δεν αποδόθηκαν σωστά από τον Τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο.
Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.
Συνάντηση σε καλό κλίμα
Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο λαών μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο.
"Χαίρομαι που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
"Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς έχει ανταπόκριση στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες από τα κοινοβούλιά μας θα επισφραγίζουν τη βούληση των λαών", απάντησε από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου.
"Προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/salos_gia_to_eleuthero_aigaio_toy_ntavoutogloy.1963714.html

ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: