Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΠ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Μετ’ εμποδίων έγινε την Τετάρτη η ανακήρυξη υποψηφίων για τις εκλογές μελών Συμβουλίου Διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ προβλήματα και αναβολές ψηφοφορίας σημειώθηκαν και σε άλλα δύο ιδρύματα, στο ΑΠΘ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.


Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο πρακτικό του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΜΠ: «πριν ο πρύτανης εισέλθει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, παρεμποδίζεται από άγνωστα στα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, κατά δήλωσή τους μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας, που εισήλθαν στην αίθουσα της Συγκλήτου και δηλώνουν ότι αντιδρούν στην εφαρμογή του Νόμου 4009/2011 και του Νόμου 4076/2012.

» Το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι, υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να ανταλλάξει απόψεις και να λάβει αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επίσης, διαπιστώνει, ότι λόγω του ότι κατέστη αδύνατη -κατά τα παραπάνω- τόσο η ανακήρυξη των υποψηφίων για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΕΜΠ όσο και η ανασυγκρότηση των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΕΜΠ.

» Το Πρυτανικό Συμβούλιο, έχοντας πλήρη αυτεπίγνωση του θεσμικού του ρόλου, εμμένει στην αρχή της νομιμότητας και εξαντλεί κάθε διαδικασία για την διεξαγωγή των εκλογών».

Μετά από όσα συνέβησαν οι πρυτανικές αρχές έστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώνοντάς το λεπτομερώς για τις εξελίξεις και συγχρόνως ζητούν οδηγίες για το τι θα πράξουν από εδώ και εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρύτανης μετέφερε στον υπουργό Παιδείας την πρόταση
του να παραιτηθεί, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

Σημειώνεται όμως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκαν 14 μέλη της εφορευτικής επιτροπής, σε σύνολο 18.

Παράγοντες της πολυτεχνειακής κοινότητας υποστηρίζουν ότι έτσι όπως έχει περιπλεχθεί η κατάσταση, αφού δεν κατέστη δυνατή ούτε καν η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του υπουργείου νομοθετικά. Μια κάποια λύση, λένε, είναι ο ορισμός των αρχαιοτέρων καθηγητών στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Εμπλοκή και στο Αθηνών

Την ίδια ώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναβλήθηκαν για δεύτερη φορά οι εκλογές των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Την Πέμπτη θα συνέλθει το πρυτανικό συμβούλιο του Ιδρύματος προκειμένου να αποφασίσει - κατά πάσα πιθανότητα- εάν τελικά θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα εκλογές με το σύστημα της «ηλεκτρονικής» ή της «επιστολικής» ψήφου.

Ένταση προκλήθηκε έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου στην οδό Ιπποκράτους καθώς κανένας δεν γνωρίζει ποιος κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις για την περιφρούρηση της διαδικασίας. Τους αστυνομικούς βρήκαν έξω από το κτίριο οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα, αλλά λίγο αργότερα αποχώρησαν.

Ωστόσο η διαδικασία δεν μπόρεσε να συνεχιστεί λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών και διδασκόντων.

Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Θράκη

Λόγω συγκέντρωσης φοιτητών, οι εκλογές δεν έγιναν επίσης στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Θα επαναληφθούν την Πέμπτη από 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα στα αμφιθέατρα της Θεολογικής σχολής του Ιδρύματος.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, αναβλήθηκε και την Τετάρτη. Μέλη του συλλόγου ΔΕΠ, καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου που έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους, έκαναν κατάληψη στο κτίριο της πρυτανείας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να γίνουν οι εκλογές. Έτσι η ανάδειξη των νέων μελών θα γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής της αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των
ημερών.

Τέλος, οι εκλογές δεν έγιναν ούτε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου είχε προγραμματιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες με μπροστάρη τη Χρυσή Αυγή όπως και το 40 λένε ΟΧΙ στους εισβολείς που ήρθαν να πατήσουν τα άγια χώματα της Ελλάδας και όπως οι παπούδες μας θα τους πετάξουν ξανά στη Θάλασσα