Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2012

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ-ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΟΣΑ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΕ ΑΙΜΑ


Θέμα αποζημιώσεων θέτει ευθέως η τρόικα, ενώ συντηρεί στην ατζέντα το θέμα των μισθών και των εισφορών. Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπου άνοιξαν εκ νέου το «μέτωπο» των εργασιακών.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το καυτό θέμα των αποζημιώσεων, με τους δανειστές να ζητούν ευθέως τη μείωσή τους. Μάλιστα στο τραπέζι είναι τόσο η μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης (έχουν υπάρξει εισηγήσεις για περικοπή κατά 30%) όσο και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης (από τους έξι στους τέσσερις μήνες) για την καταβολή της μισής αποζημίωσης.

Πάντως, μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε τον χρόνο ώριμο για να ανοίξει».Οσον αφορά τον κατώτερο μισθό, το ενδιαφέρον της τρόικας έχει «μετατοπιστεί» στις τριετίες. Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει διάφορα σενάρια -όπως είναι η αύξηση των τριετιών να πέσει από το 9% στο 5%-, χωρίς ωστόσο να γίνει αναλυτική συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί πως θα φέρει ρύθμιση για τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού και δεν επιθυμεί άλλες παρεμβάσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη συμμετοχή του κράτους στη διαδικασία καθορισμού του κατώτερου μισθού, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν σαφές χρονοδιάγραμμα εντός μίας εβδομάδας.
Παράλληλα η τρόικα ζητά χρονοδιάγραμμα και για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο με βάση το Μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι τώρα η μείωση είναι 1,1% (κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στην Εστία και την Κατοικία), ενώ από τη νέα χρονιά εκκρεμεί ακόμα ένα 3,9% (κατάργηση εισφορών σε αδρανή προγράμματα του ΟΑΕΔ, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κ.ά.). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις και για το πώς θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων.
Ωράριο
Ανοιχτό είναι και το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, όπως φάνηκε και σε mail που είχε στείλει η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν κάνει αναφορά στην αποσύνδεση των ωρών εργασίας από το ωράριο των καταστημάτων, στην εφαρμογή 6ήμερης εργασίας και ελαστικού οκταώρου.
Η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχουν και νέα συνάντηση και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές. Δηλαδή το κατά πόσο θα επιμείνουν στο θέμα των εργασιακών ή θα δώσουν πίστωση χρόνου.
Πάντως, στέλεχος του υπουργείου σχολίαζε χθες πως όταν η τρόικα ανοίγει ένα θέμα, πάντα επανέρχεται σε αυτό. Επομένως, ακόμα και αν δεν υπάρξουν σε αυτήν τη φάση παρεμβάσεις, εκτιμάται πως το θέμα θα ανοίξει εκ νέου από τους δανειστές το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως χθες έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στελέχη του ΠΑΜΕ και άτομα με αναπηρία.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: