Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑ: ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Τη σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα αντίκρισαν οι βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο «σωφρονιστικό» κατάστημα. Ανήλικους να κοιμούνται στο πάτωμα, με την κράτησή τους να επεκτείνεται λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, με το σχολείο της φυλακής -μόνη διέξοδο της καθημερινότητας των ανηλίκων κρατούμενων- να έχει 2 αντί για 21 (!) δασκάλους.


Στην αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου που επισκέφτηκε σήμερα τις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα ήταν η βουλευτής Β’ Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης. Βγαίνοντας από τις φυλακές, η Βασιλική Κατριβάνου επισήμανε μάλιστα: «Αυτό που θα θυμόμαστε από την επίσκεψη είναι αυτό που μας απάντησαν οι ανήλικοι στην ερώτηση “τι είναι αυτό που βοηθάει περισσότερο τη ζωή σας μέσα στην φυλακές”. Η απάντησή τους ήταν “το σχολείο”». 

Το σχολείο όμως αυτό, που καλύπτει τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, λειτουργεί με δύο δασκάλους, ενώ οι θέσεις για την κάλυψη των αναγκών του είναι 21 και οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθυστερούν χαρακτηριστικά. Στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί παράγουν γιγάντιο έργο, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι και η λειτουργία εθελοντικών προγραμμάτων και η υποστήριξη που παρέχει το ΚΕΘΕΑ.


Δεν είναι όμως μόνο αυτό:

Η υπερσυμφόρηση των φυλακών, εξαιτίας της οποίας πολλοί κρατούμενοι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν. Προβλήματα δημιουργεί επίσης η καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης της υφ’ όρων απόλυσης. Ένας από τους ανήλικους ανέφερε ότι κρατείται επί 43 μέρες, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος.

Η υπερσυμφόρηση και, την ίδια στιγμή, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό (η μισθολογική υποβάθμιση του οποίου είναι διαρκής λόγω της κυβερνητικής πολιτικής) είναι παράγοντες που επιδεινώνουν την καθημερινότητα των κρατουμένων, ενώ δυσκολεύουν και το έργο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και του εξειδικευμένου προσωπικού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως τονίζουν οι δυο βουλευτές, θεωρεί κρίσιμη τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα στην κατεύθυνση της μείωσης των ποινών και της κράτησης, μέσω της θέσπισης εναλλακτικών ποινών, ειδικά για τους ανήλικους, καθώς και της στήριξης των αγροτικών φυλακών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει την ανάγκη να στηριχτούν τα σωφρονιστικά καταστήματα με εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των κρατουμένων.
http://www.left.gr/article.php?id=10828
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: