Στη Βουλή της ΠΓΔΜ συζητείται την Παρασκευή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Περίπου τα μεσάνυχτα -και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης- θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα απορριφθεί από τη Βουλή. Για να «περάσει», πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 62 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί συνολικά 123 έδρες.
Ο συνασπισμός κομμάτων υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει 56 βουλευτές και 15 έδρες διαθέτει το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το SDSM διαθέτει 42 βουλευτές, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι έχει 8 βουλευτές και 2 βουλευτές έχει το αλβανικό κόμμα NDR του Ρούφι Οσμάνι.
Μάλιστα, ο Μέντουχ Θάτσι δήλωσε ότι στην ψηφοφορία οι βουλευτές του κόμματός του θα δηλώσουν «παρών».
Ο κ. Τσερβένκοφσκι έχει αναφέρει ότι το SDSM δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το κόμμα του, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, καθώς όπως ισχυρίστηκε, τα κόμματα των Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) και Αχμέτι (DUI) επιθυμούν τη διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού για να συνεχίσουν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προς ίδιον όφελος.
Στόχος του SDSM, σύμφωνα με τον κ.Τσερβένκοφσκι, είναι να αναδειχθεί η «συμπαιγνία» των Γκρούεφσκι-Αχμέτι, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, προσποιούνται ότι υπάρχει κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει της πρότασης μομφής, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και το DUI θα εκφραστεί κατά της πρότασης, ασχέτως της σοβαρής διαφωνίας που έχει με το VMRO-DPMNE αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.
Την Πέμπτη «εξαφανίστηκαν» και όλα τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος ο κ.Γκρούεφσκι θα ζητούσε από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και, αφού την ελάμβανε, θα προχωρούσε στην κατάθεση πρότασης για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες, στην περίπτωση αυτή, θα διεξαγόταν τον Δεκέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου