Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Τη μεγαλύτερη αύξησή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέγραψαν τον Ιούλιο οι μισθοί στη Γερμανία σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβη στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, όπου οι μισθοί μειώθηκαν και σημειώθηκαν αθρόες απολύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.


Συγκεκριμένα οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδό τους από το 3,4% τον Οκτώβριο του 2008. Έτσι φέτος οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν το ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 2%.

Το πάγωμα των μισθών για χρόνια συνέβαλε στο να αποφύγει η οικονομία της Γερμανίας την κρίση πιο εύκολα, από ό,τι οι ανταγωνιστικές της. «Η πρόσθετη αγοραστική δύναμη φέτος δεν πρέπει να αποδειχθεί κάτι σπασμωδικό, αλλιώς η ιδιωτική κατανάλωση θα τρωθεί», επεσήμανε ο Ράινερ Μπίσπινκ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στο Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει οι μισθοί να αυξηθούν 2,7% συνολικά το 2012, από 1,5% το 2011.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία οι πραγματικοί μισθοί συρρικνώθηκαν 6,3% μεταξύ 2001 και 2009, όταν η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου οι μισθοί δεν αυξάνονταν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: