Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012

CYBERSEX: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ;


Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ίντερνετ είναι πιο επιρρεπείς στο διαδικτυακό σεξ, είτε με άτομο που γνωρίζουν είτε με άγνωστο πρόσωπο. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο σύντροφοι προβαίνουν σε σεξ μέσω του ίντερνετ με άλλους ανθρώπους, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε σχέση ή σε γάμο. Συνήθως το διαδικτυακό σεξ με άλλους αποτελεί τον καθρέφτη προβλημάτων της υπάρχουσας σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ζευγάρια αυτά ενδέχεται να έχουν απομακρυνθεί σεξουαλικά, να μην έχουν συστηματική ερωτική ζωή ή να αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Μάλιστα, η απουσία της φυσικής επαφής με ένα άλλο πρόσωπο δημιουργεί την αίσθηση σε αυτόν που προβαίνει σε αυτή την πράξη, ότι «δεν απατώ το σύντροφό μου, εφόσον δεν έρχομαι σε σωματική επαφή μαζί του…».


Το σεξ μέσω ιντερνετ σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λιγότερο ένοχο και περισσότερο επιτρεπτό. Αυτή η εικόνα, ωστόσο, ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που φαίνεται ότι εγκλωβίζονται μέσα σε συμπεριφορές που τους οδηγούν στην αποξένωση, στην ψυχρότητα και στην έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος για τον σύντροφό τους. Τότε το σεξ μέσω διαδικτύου με τρίτα πρόσωπα, παίρνει ενεργό ρόλο και γίνεται μια διέξοδος σε μία σχέση όπου υπάρχει σεξουαλική, αλλά και ψυχική απομάκρυνση. Ο σύντροφος που ανακαλύπτει κάτι τέτοιο αισθάνεται απόρριψη, προδοσία, θυμό, ακόμη και ενοχή, φοβούμενος ότι ο ίδιος δεν είναι αρκετός προκειμένου να ανταποκριθεί σεξουαλικά στη σχέση του. 
Το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να μπει άμεσα και χωρίς κόπο σε ένα φαντασιωσικό σενάριο, σε μία εικονική πραγματικότητα που θα του προσφέρει ηδονή και σεξουαλική εκτόνωση. Αυτό καθιστά το cybersex εύκολο, γρήγορο και προσιτό. Ταυτόχρονα, η ανωνυμία δίνει χώρο για πειραματισμό με συμπεριφορές ή φαντασιώσεις, που υπό πραγματικές συνθήκες μπορεί να ήταν δύσκολο ή «μη επιτρεπτό» να εκφραστούν.

 Αρκετά ζευγάρια, παρασυρόμενα από τη ρουτίνα και τη μονοτονία μίας δύσκολης καθημερινότητας, κλειδώνονται σεξουαλικά απέναντι στο σύντροφό τους και διστάζουν να μοιραστούν τις επιθυμίες τους και τις φαντασιώσεις τους με το σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν άλλους τρόπους σεξουαλικής εκτόνωσης και ευχαρίστησης.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ένας άνθρωπος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ, εκτός των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν σε μία σχέση. Ο νέος αυτός τρόπος σεξουαλικής εμπλοκής συχνά μπορεί να φανερώνει μία δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου, αδυναμία και αποφυγή να σχετιστεί πιο στενά με έναν άλλο άνθρωπο ή μπορεί να υποκρύπτει ντροπή και φόβο έκθεσης σε ένα πραγματικό σύντροφο, μέσα από το πρίσμα μίας σεξουαλικής ανασφάλειας ή ακόμη και ενός σεξουαλικού προβλήματος. Ένας ακόμη λόγος που ένας άνθρωπος μπορεί να καταφεύγει συχνά στη σεξουαλική συνάντηση μέσω διαδικτύου ενδέχεται να είναι οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες θα του έδιναν την ευκαιρία να αναζητήσει στην πραγματική ζωή ένα σεξουαλικό παρτενέρ. Μπορεί, δηλαδή να αφορά πρόσωπα δειλά, εσωστρεφή και μοναχικά, που δυσκολεύονται στις κοινωνικές τους επαφές. 

Το cybersex μπορεί εύκολα να προκαλέσει εξάρτηση, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της ανωνυμίας και της σεξουαλικής ευχαρίστησης που προσφέρει. Το φαντασιωσικό σενάριο και το ερωτικό σκηνικό που φτιάχνει στο μυαλό του το άτομο, το εμπλέκει και ψυχολογικά, όχι μόνο σεξουαλικά. Η εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ, πέρα από το γεγονός ότι απομονώνει περισσότερο το άτομο, το κάνει πιο εσωστρεφές και ενισχύει την αποφυγή των πραγματικών ανθρώπινων επαφών. 

Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: