Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2012

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΡΕΟΣ 124% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2020


Βέβαιος ότι η χτεσινή συμφωνία στο Eurogroup θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, και θα μειώσει το χρέος κατά 20 μονάδες μέχρι το 2020 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας πως θα γίνει αυτό.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που δίνει στην Ελλάδα «μια μεγάλη ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης». Κι αυτό γιατί, τόνισε, με τη συμφωνία απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, της μεταφοράς τόκων και τοκοχρεολυσίων.
«Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με αρκετές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη» τόνισε και υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τώρα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε και να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ.Στουρνάρας είπε ότι το σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η πολύ μεγάλη μείωση των επιτοκίων για το πρώτο ελληνικό δάνειο, τονίζοντας ότι αυτή θα επιφέρει μείωση του χρέους κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020 και θα ελαφρύνει της χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η Ελλάδα θα πληρώνει πλέον επιτόκιο ίσο με το «Euribor συν 50 μονάδες βάσεις» ενώ μέχρι τώρα είχε επιτόκιο euribor συν 150 μονάδες βάσης, είπε και υπογράμμισε, ότι αν η χώρα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι θα εξετάσουν τη δυνατότητα να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ακόμα πολύ σημαντική απόφαση την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή η κίνηση είπε θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020 χωρίς όμως να αναφέρει τα ακριβή ποσά. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται κατά 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14 και κατά 3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-16.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία την μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα διαρθρωτικά ταμεία και τη συνέχιση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 95% στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πόροι που θα διατεθούν για την Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι 11,5 δισ. ευρώ, αλλά το λιγότερο 14 δισ. Από αυτά, είπε, περιμένει βελτίωση της ανάπτυξης και περαιτέρων μείωση του χρέους το 2020, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ανησυχεί για την ύφεση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν: «Οι υποθέσεις που έχουν γίνει για την ανάπτυξη είναι οι πιο απαισιόδοξες που μπορείτε να φανταστείτε, άρα νομίζω πως μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε, δεν μπορούμε να πάμε προς τα κάτω», είπε και σημείωσε ότι παρά την ύφεση υπάρχουν στοιχεία «που δείχνουν ότι βελτιώνεται πάρα πολύ η ανταγωνιστικότητα»:

«Το κομμάτι εκείνο της εσωτερικής ζήτησης, το οποίο όντως εξαρτάται αρνητικά από τα μέτρα θα εξουδετερωθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και την αύξηση εξαγωγών και την μείωση εισαγωγών. Αν δείτε, τον τελευταίο καιρό έχουμε μία πολλή μεγάλη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ακριβώς αυτή η βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου, αντισταθμίζει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης» είπε.

Και κατέληξε δηλώνοντας βέβαιος για πλεόνασμα 4,5% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι «αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί μία μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα 4 χρόνια που φτάνει το 18,5% περίπου με 20%. Το κενό προϊόντος είναι γύρω στο 16 με 17%, άρα με την εκταμίευση αυτή, κατά την άποψή μου, θα φύγει ο φόβος της δραχμής. Επομένως οι προσδοκίες και κατά την αγαπημένη έκφραση του Κέινς «τα ζωώδη ένστικτα», θα βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ πιστεύω ότι η πραγματικότητα μας έχει διαψεύσει θετικά».



Πηγή: Στουρνάρας: Να πως θα φτάσουμε σε χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/78639#ixzz2DQzl7woM
ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: