Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2012

ΕΟΠΥΥ- ΧΡΩΣΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΕ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012!


Καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους δίνουν χιλιάδες νεφροπαθείς αιμοκαθαρόμενοι καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει χιλιάδες ευρώ οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους από και προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα της μεταφοράς των νεφροπαθών, που μένουν στην επαρχία ή έξω από αστικά κέντρα. Αναγκάζονται να μισθώνουν ταξί για να μεταφέρονται, που τους κοστίζει έως και χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Στους χιλιάδες νεφροπαθείς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα οδοιπορικά από τις αρχές του 2012.

Αγωνιούν καθημερινά πώς θα βρουν χρήματα, αφού το 80% των νεφροπαθών αν δεν κάνουν 1 - 2 αιμοκαθάρσεις από τις 13 που χρειάζονται το μήνα, θα πεθάνουν. Δανείζονται από γνωστούς και από τράπεζες, πουλάνε ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν, για να κρατηθούν στη ζωή.
Οπως τονίζει στο «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Λιβαδειάς «για την απόσταση Δίστομο - Λειβαδιά ο αιμοκαθαρόμενος θέλει 1.100 ευρώ το μήνα, για την απόσταση Μαλαισίνα - Λειβαδιά 1.600 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, το πάγιο έξοδο από την τσέπη μας είναι 130 - 150 ευρώ το μήνα, γιατί ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ό,τι γράψει το ταξί κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και της μεταφοράς και όχι για το μισάωρο που διαρκεί η σύνδεση και αποσύνδεση με το μηχάνημα». «Εκτός από το θάνατο, αυτό που μας απομένει είναι να μετακομίσουμε κοντά σε κάποια ΜΤΝ. Πολλοί έχουν αρχίσει και το σκέφτονται», συμπληρώνει.
Οι νεφροπαθείς σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, χθες από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, απείχαν από την αιμοκάθαρση (δε συνδέθηκαν με τις μονάδες τεχνητού νεφρού) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των δώρων από τις συντάξεις τους, για την αυξημένη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αλλά και για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά στα νοσοκομεία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Υγείας.
http://www.rizospastis.gr

ΠΡΕΖΑ ΤV
29-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: