Nέες απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.
Σε κατάσταση σύγχυσης και «τεχνικής» αμηχανίας για το πώς θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζητείται σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες το ελληνικό πρόβλημα, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Προϋπολογισμού.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο δήλωσε μεν πεπεισμένος για την εκταμίευση της δόσης, αναρωτήθηκε όμως λέγοντας «θα ήταν πραγματικά κρίμα να γίνουμε Ιφιγένεια, όπως ορισμένοι στην ευρωζώνη επιθυμούν».
Μάχη Βρυξελλών για τη δόση
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα μετακομίζει στις Βρυξέλλες καθώς συνεχώς νέα μέτωπα και ρήτρες εμφανίζονται ως απαιτήσεις της άλλης πλευράς στο προσκήνιο. Η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει χαμηλές προσδοκίες και περιμένει πάνω απ' όλα να δει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν και γίνονται πιο σκληρές οι ρήτρες που ζητούν οι δανειστές για να κλείσουν το 3ο Μνημόνιο και να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγησή του.
Ποιές είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εμμονή της τρόικας με τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εισάγονται όλο και πιο πολλές ρήτρες για να διασφαλιστούν τα έσοδα. Η Τρόικα φέρεται να διαφωνεί με τη διάταξη για ενημέρωση της Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις (όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ) και να επανεκτιμά προς τα κάτω τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία μετέχουν στη μείωση του χρέους.
Χειροτερεύει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους, και -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- πιέζει ασφυκτικά την Ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ρήτρες διασφάλισης εσόδων με αυτόματη περικοπή δαπανών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αυτονομία του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά τις αλλαγές που πέρασε η ίδια η κυβέρνηση από τη Βουλή των Ελλήνων.
Οι δανειστές έχουν κι άλλες απαιτήσεις: μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2013, αλλαγές στο ΚΒΣ, στον εποπτεία των εσόδων και τον περίφημο ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται η δόση.
H κυβέρνηση προσβλέπει σε μια οριστική απόφαση εκταμίευσης ως το τέλος Νοεμβρίου, αφού πρώτα δώσει τη συγκατάθεσή του το γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι παρά την ψήφιση των σκληρών μέτρων και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, το τοπίο στην Ευρώπη αντί να ξεκαθαρίζει γίνεται πιο θολό.
Κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ και στη μέση η Ελλάδα
Ετσι στην κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαικής Ενωσης για ένα νέο κούρεμα του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο έχει προστεθεί τώρα και η κόντρα μεταξύ χωρών της ευρωζώνης. Από τη μια πλευρά η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Αυστρία, Ολλανδία) ακολουθούν τακτική αναβλητικότητας και πιέζουν για όλο και περισσότερες ρήτρες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη η Κομισιόν και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάποιο στήριγμα για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χθες το πρωί ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε μαραθώνιο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με αρχηγούς κρατών ώστε σήμερα να εξασφαλιστεί στο Eurogroup η απόφαση για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.
Εάν οι αντιρρήσεις για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος παραμείνουν, με πρόφαση ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο να μελετήσουν την έκθεση της τρόικας, τότε το προεδρείο του Eurogroup θα επιχειρήσει να αποσπάσει μια «γενναία» ανακοίνωση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Πρόθεση είναι η ανακοίνωση να δίνει πολιτική ανάσα στη συγκυβέρνηση, καθώς οι διαλυτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν θορυβήσει πολλούς υψηλά ισταμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μάχη Σαμαρά στις Βρυξέλλες
Με όπλο τα 167 «ναι» στον Προϋπολογισμό ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά από σήμερα τη μάχητων επενδύσεων και της δόσης, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εγκριθούν περισσότερα ποσά από τη σίγουρη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει να δοθεί ολόκληρη η δόση του Ιουνίου (31,5 δισ. εκ των οποίων τα 23,5 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και ένα τμήμα των 5 δισ. του Σεπτεμβρίου.
«Ολα θα εξαρτηθούν από τη διένεξη ΔΝΤ-ΕΕ για το κούρεμα», σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, με την επισήμανση ότι η Αθήνα «δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλακεί σ΄ αυτή την διένεξη». Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση σε αυτή την κατεύθυνση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια τα βατράχια δεν πρέπει να μπαίνουν στη μέση».
Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί ωστόσο ότι αυτή η μάχη κορυφής θα λήξει ως τις 17 Νοεμβρίου, καθώς στις 18 το θέμα θα συζητηθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Πηγή: Σοκ: Αυτές είναι οι νέες απαιτήσεις της Τρόικα για να μας δώσουν τα 31,5 δισ. | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76214#ixzz2C0ScrrOv
ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου